Održano književno veče Slobodana Ivanovića u KIC-u

Veče posvećeno stvaralaštvu pjesnika Slobodana Ivanovića održano je preksinoć u KIC-u “Budo Tomović” u okviru redovnog književnog programa KIC-a.

Sa autorom je razgovarala spisateljica Barbara Delać, koja je ukazala na bitne osobenosti Ivanovićevog pjesničkog izraza, poput brižljivog odnosa prema zvučnosti i ritmu pjesme, ali i na karakteristike poetskog svijeta koji je gradio u do sada objavljenim zbirkama. Kako je kazala, to je poezija koja često preispituje ili dovodi u pitanje stvari koje se obično uzimaju zdravo za gotovo.

“Tako se u zbirci “Osobine”, Ivanović, između ostalog bavi poetskim definicijama nepoetskih predmeta, i na određeni način se obračunava sa mitovima u pjesništvu. Zbog potrebe za definisanjem, tj. re-definisanjem i dekonstrukcijom značenja, u njoj je prisutan i esejistički ton, koji se iz ciklusa u ciklus rastače i postaje nježniji, a riječima kao da se želi dati neka viša moć- religijska, magijska, ili revolucionarna, i to u ’doba neplodno’ i nenaklonjeno riječima, kako u ličnim odnosima, tako i u društvu”, istakla je Delać.

A jeziku i književnosti i njihovom saodnosu Ivanović je posvećen i kao pjesnik i kao filolog – prevodilac. Pojašnjavajući koncept svoje posljednje knjige i formalne i stilske razlike između pjesama različitih ciklusa, Ivanović je istakao da je upravo pitanje o jeziku ono što ih drži zajedno. “I zaključak je da je možda jezik jedino što nam je preostalo, što imamo: kako ga mi zovemo, šta on nama znači, šta smo mi bez jezika, šta smo sa jezikom, u jeziku…”

Pored pjesama iz do sada objavljenih zbirki, publika u KIC-u bila je u prilici da čuje i stihove iz najnovijeg, još neobjavljenog rukopisa Slobodana Ivanovića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × four =