Održano XVI Crnogorsko međunarodno takmičenje gitarista u profesionalnoj kategoriji

NAJBOLJI GITARISTA TAJLANĐANIN ČINAVAT TEMKUMKVAN

18. decembar 2022 – Najbolji profesionalni gitarista ovogodišnjeg Crnogorskog međunarodnog takmičenja gitarista koje je održano u ONLINE izdanju je Činavat Temkumkvan sa Tajlanda – odlučio je petočlani stručni žiri. Nakon što je juče održana prva etapa, danas je upriličena završna runda takmičenja u kojoj je učestvovalo troje finalista. Činavat je zauzeo prvo mjesto sa 91.6 bodova, osvojivši ručno rađenu gitaru Andreasa Marvija u vrijednosti od 8000 eura, koncert sa simfonijskim orkestrom i resital na Forumu gitare u Beču.

Drugoplasirani je Andrej Kaćuk iz Rumunije, sa osvojenih 88 poena. Njemu je pripala gitara Slavka Mrdalja u vrijednosti od 5000 eura. Treće mjesto sa 86 bodova zauzeo je Leon Ravnikar iz Slovenije, koji je nagrađen besplatnim učešćem na Transylvania International Guitar Festivalu 2023. i Montenegro International Guitar Competition 2023.                      

Na ovogodišnjem takmičenju u PRO kategoriji (bez starosnog ograničenja) učestvovalo je ukupno 8 takmičara iz 7 zemalja:  Crna Gora, Italija, Portugal, Rumunija, Slovenija, Srbija, Tajland. O najboljima je odlučivao međunarodni žiri u sastavu:  prof. Goran Krivokapić – gitarista (Crna gora/Njemačka), prof. Iliana Matos – gitaristkinja (Kanada/Kuba), prof. Đani Šehu – gitarista i direktor Međunarodnog gitarskog festivala u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), prof. Raško Radović – gitarista (Srbija) i Neno Munitić – gitarista i kompozitor (Hrvatska).

Festival realizuje Anagastum Guitar Society uz podršku Opštine Nikšić Ministarstva kulture i medija Crne Gore. Montenegro International Guitar Competition je jedna od najznačajnijih i najdugovječnijih gitarskih manifestacija u Crnoj Gori koja je do sada okupila nekoliko stotina takmičara sa svih svjetskih meridijana.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × four =