Ogranak Matice crnogorske Nikšić – Predavanje “Prkosi i polemike Radovana Zogovića”


Ogranak Matice crnogorske Nikšić organizuje predavanje mr Aleksandre Vuković-Kuč

PRKOSI I POLEMIKE RADOVANA ZOGOVIĆA

Predavanje na temu „Prkosi i polemike Radovana Zogovića“ biće održano śutra (12.04.2024.) u 19 sati u Multimedijalnoj sali Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis u Nikšiću. O Zogovićevom životu i djelu govoriće mr Aleksandra Vuković-Kuč. Predavanje organizuje Ogranak Matice crnogorske Nikšić.

Crnogorski književnik Radovan Zogović rođen je 1907. u Mašnici (Gornje Polje). Gimnaziju je učio u Peći i Tetovu, a filozofski fakultet završio u Skoplju. Često je proganjan i hapšen kao pripadnik revolucionarnog pokreta. Bio je učesnik narodnooslobodilačke borbe od 1941. U toku i poslije rata (do kraja 1948.) bio je na raznim odgovornim partijskim i društvenim funkcijama. Sarađivao je pod svojim imenom ili pod pseudonimima u brojnim časopisima. Kao student upoznao se s marksističkom literaturom, pridružio se radničkom pokretu i postao komunista. Njegovi pjesnički počeci praćeni su zabranama, cenzurom i zapljenjivanjem tiraža. Takva sudbina pratila ga je sve do kraja života i kroz njegov dugogodišnji kućni pritvor. Umro je u januaru 1986.

Zogovićeva najvažnija djela su: „Plameni golubovi“ (pjesme, Zagreb, 1937), „Na poprištu“ (članci, kritike, ogledi, Beograd, 1947), „Prkosne strofe“ (pjesme, Beograd, 1947), „Došljaci – Pjesme Ali Binaka“ (Beograd, 1958), „Artikulisana riječ“ (pjesme, Beograd, 1965), „Pejzaži i nešto se dešava“ (pripovijetke, Beograd, 1968), „Lično sasvim lično“ (pjesme, Beograd, 1971), „Kožuh s pola rukava“ (kratki roman, 1985) i druga.

Vuković-Kuč je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na Odsjeku za srpski jezik i književnost. Profesorka je crnogorskog jezika i književnosti. Magistrirala je međunarodne odnose na Fakultetu pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica u Podgorici na temu „Diplomatski profil književnog nobelovca – Ivo Andrić“. Koautorka je prve Čitanke za IV razred gimnazije na crnogorskom jeziku. Na Fakultetu umjetnosti je bila angažovana kao asistentkinja na predmetima Sociologija umjetnosti, Uvod u umjetnost, Postdramsko pozorište i Velike umjetničke epohe. Poslanica je u Skupštini Crne Gore.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 + eleven =