OKF Cetinje na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu

 

OKF Cetinje

 
 

Izdavačka kuća d.o.o. OKF Cetinje predstaviće se ove godine na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu (Njemačka), jednoj od najvećih književnih manifestacija u Evropi. Sajam knjiga u Lajpcigu održava se od 13. do 16. marta.

Katalog Sajam knjiga u Lajpcigu - naslovnicaUz OKF kao vodećeg crnogorskog izdavača, na sajmu knjiga u Lajpcigu ove godine gostovaće renomirani crnogorski književnici Milorad Popović, Andrej Nikolaidis, Pavle Goranović i Dragana Tripković.

Na sajamskom štandu u Lajpcigu koji je ove godine opredijeljen za književnost iz Crne Gore, pored OKF-a, svoja izdanja će predstaviti: Crnogorsko društvo nezavisnih književnika (CDNK), Institut za crnogorski jezik i književnost (ICJK), Matica crnogorska, Izdavačko preduzeće „Pobjeda”, Plima Ulcinj, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević” (NBCG), Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ i Crnogorsko narodno pozorište (CNP).

Prezentaciju crnogorskih izdavača na sajmu u Lajpcigu prati sadržajan katalog sa kompletnim spiskom izdanja kojima se naši izdavači predstavljaju, na crnogorskom i engleskom jeziku.

Izlaganje crnogorskih izdavača na sajmu u Lajpcigu pomoglo je Ministarstvo kulture u Vladi Crnne Gore.

O GLAVNOM IZDAVAČU

OKF D.O.O. - 250Vodeći izdavač nove crnogorske književnosti. OKF prezentira  i afirmiše najvažnije pisce savremene književne scene u Crnoj  Gori, među kojima su Ognjen Spahić, Andrej Nikolaidis, Pavle Goranović, Milorad Popović, Dragana Tripković, Aleksandar Bečenović, Vladimir Đurišić… koji su nagrađivani brojnim nacionalnim i međunarodnim književnim priznanjima. OKF je izdavač najpoznatijih pisaca iz ex-Yu regiona: Tomaža Šalamuna, Miljenka Jergovića, Vidosava Stevanovića, Draga Jančara, Aleša Debeljkaka, Mileta Stojića, Bogomila Đuzela, Ivana Lovrenovića… Takodje je izdavač časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja ARS, koji je pokrenut 1986. godine i smatra se jednim od najzačajnijih književnih časopisa u region, što je potvrđeno i nagradom za najbolji časopis na Sarajevskom sajmu knjiga 2013. godine.

O SAJAMU KNJIGA U LAJPCIGU

Međunarodni sajam knjiga u Lajpcigu, sajam je sa dugom tradicijom. Izdavači se ovdje već vjekovima sastaju kako bi sklapali poslove, a 1825. je u Lajpcigu utemeljeno i „Berzansko udruženje njemačkih knjižara“.

Istorija sajma knjiga u Lajpcigu je povezana sa konkurencijom sajma u Frankfurtu na Majni. Nakon što je u jeku protivreformacije, zbog crkvene cenzure, trgovina knjigama u Frankfurtu bila teška, u isto vrijeme je u protestantskom Lajpcigu u 16. vijeku procvjetao „biznis“ sa knjigama.

Sredinom 17. vijeka Lajpcig je preoteo primat najvažnijeg knjiškog sajma Frankfurtu, koji je u 18. vijeku na neko vrijeme čak i zatvorio sajamska vrata. Promjenu odnosa donio je tek Drugi svjetski rat i njegove posljedice. Nakon razdvajanja Nemačke, Lajpciški sajam, koji se našao u DDR-u, pada u zaborav, a frankfurtski doživljava renesansu. Nakon njemačkog ujedinjenja 1990. postojala je čak inicijativa da se sajam u Lajpcigu u potpunosti ugasi. No, glasovi koji su tada tražili da se Njemačka skoncentriše na samo jedan sajam – onaj u Frankfurtu, ubrzo su utihnuli. Gradski oci i politički vrh savezne pokrajine Saksonije uvidjeli su da je, nakon odumiranja istočnoevropske ekonomije, Lajpciški sajam jedan od nekoliko preostalih brendova na području bivšeg DDR-a. Međunarodni sajam knjiga u Lajpcigu je sa preko 2000 izdavača iz 39 zemlja i oko 156000 posjetilaca jedna od najvećih manifestacija takve vrste na svijetu.