Omaž slikaru Nikoli Vujoševiću u Modernoj galeriji


JU Muzeji i galerije Podgorice priredila je omaž izložbu nedavno preminulom crnogorskom slikaru Nikoli Vujoševiću.

Omaž poznatom umjetniku obuhvata četrdesetak njegovih djela iz Legata, koja su u posjedu Muzeja i galerija Podgorice. Usljed kompleksne epidemiološke situacije i limitiranosti grupnih posjeta neće biti upriličen program zvaničnog otvaranja izložbe. Muzejska publika biće u prilici da obiđe postavku u Modernoj galeriji do 31. maja, od 9 do 18 sati, svakim danom osim poneđeljkom. Izložbu prati dvojezični katalog sa reprodukcijama i tekstovima istoričara umjetnosti Ognjena Radulovića i Petrice Duletić.

„Izložena djela svjedoče o posebnosti umjetničkog umijeća i poetike Nikole Vujoševića. U isto vrijeme, ona slave rijeku Moraču, njene bezdane, kanjon Platije i krševitu crnogorsku zemlju, gdje se njegova stvaralačka ličnost najsnažnije ispoljila, koja je njegovo životno polazište i ishodište.
Održavanje ove izložbe je prilika da umjetničku javnost podsjetimo na naše dragocjeno kulturno nasljeđe i na jednu svestranu i autentičnu ličnost, koja je ostavila svoj lični pečat na jednu etapu u razvoju crnogorske likovne umjetnosti.” zapisala je kustoskinja izložbe Petrica Duletić.

Vujošević je preminuo 13. novembra 2020. godine u Podgorici u 92. godini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 1 =