Opera „La Bohème” premijerno izvedena u CNP-u

Sinoć je u Crnogorskom narodnom pozorištu premijerno izvedena opera „La Bohème“ Giacoma Puccini-ja. Publika je dugim aplauzom i ovacijama pozdravila izvođače.

Dirigent opere je Alberto Veronesi, reditelj Andrea Tocchio, a dirigent hora Francesco Barbagelata.  Uloge tumače: Ragaa Eldin, Ivana Čanović, Marko Kalajanović, Olivera Tičević, Daniele Kaputo, Davide Mura, Almir Muratagić, Filip Miladinović, Maja Zanata, Anja Jestrović i Anđela Jovićević, uz pratnju Crnogorskog simfonijskog orkestra i mješovitog i dječijeg hora.

Reditelj Andrea Tochhio je kazao da je veoma srećan što je bio dio ovog projekta: „Ovo je bio veliki izazov za CNP i po reakcijama publike vidim da je odluka koju smo zajednički donijeli – da postavimo tradicionalnu operu bila ispravna.“ – kazao je Tocchio nakon premijere.

Dirigent Alberto Veronesi je rekao da je u pozorištu vladao veliki entuzijazam proteklih nedjelja: „Moram da kažem da obično nema ovakvog kvaliteta u pozorištima, pri tom mislim na visok profesionalni nivo. Ako dodamo da je ovo prvo izvođenje „Boema“, zaista sam prezadovoljan ovim što smo postigli.“- istakao je Veronesi.

Francesco Barbagelata je dirigovao horom. I on je rekao da je veoma zadovoljan krajnjim rezultatom. „Saradnja sa CNP-om je bila divna. Mladi ljudi sa kojima sam radio su veoma talentovani i čast mi je što sam imao priliku da budem dio ove priče.“ – kazao je Barbagelata.

Sopran Ivana Čanović  je debitovala u ulozi Mimi. Ona je istakla da je posebno raduje što je to bilo upravo u Crnoj Gori. „Imamo operu koja je na svjetskom nivou. Nastavićemo da se borimo za umjetnost i nadam se da ćemo uspjeti da ostvarimo saradnju i sa drugim operskim kućama iz svijeta.“ – rekla je Čanović.

Ragaa Eldin je rekao da je posebno srećan što je dio ovog projekta znajući da je ovo prva opera u Crnoj Gori poslije mnogo godina.

Olivera Tičević je briljirala u ulozi Muzete. Ona je kazala da je raditi svoj posao u svojoj zemlji velika stvar za nju, zbog koje je bila posebno emotivna u večerašnjem izvođenju. „Ponosna sam na Crnogorsko narodno pozorište koje je sa svojim partnerima uspjelo da postavi ovakav spektakl, i srećna što sam večerašnju scenu dijelila sa ovakvim umjetnicima.“- istakla je Tičević.

Marko Kalajanović je rekao da mu je čast što je dio istorije. „Mi smo večeras predstavili italijansku operu u Crnoj Gori i to je velika stvar i za Crnogorsko narodno pozorište i za sve nas. Posebno me raduje reakcija publike, koja je pokazala da je crnogorska publika spremna za operu.“ – rekao je Kalajanović.

Daniele Caputo je rekao da je rad na ovoj operi bio predivno iskustvo za njega. „Veoma sam zadovoljan kako su me prihvatili ovdje. Puccini govori o ljubavi i mi, kao pjevači, moramo prenijeti publici taj univerzalni jezik, što je zaista velika odgovornost ali divno smo sarađivali i onda nije bilo teško odgovoriti ovako velikom izazovu.“ – kazao je Caputo.

Davide Mura dijeli njegovo mišljenje. „Veoma sam zadovoljan krajnjim rezultatom. Svi koji su radili na ovom projektu su veoma profesionalni, odradili smo veliki posao i raduje me što je pozorište bilo prepuno i što se publici dopala naša opera.“ – rekao je Mura.

Opera će reprizno biti izvedena 23. i 25. januara, a ulaznice za sva izvođenja su rasprodate.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 3 =