Opera u malom “Apolon i Dafne” śutra na Velikoj sceni

14.11.2023.

Scenska postavka kantate pisane za sopran, bariton i kamerni orkestar “Apolon i Dafne”, prema G.F. Hendlu, autorski projekat Sare Vujošević-Jovanović, biće izvedena śutra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta s početkom u 20h, u okviru obilježavanja jubileja 70 godina našeg nacionalnog teatra.

Koautorka projekta je Milica Radoman, notograf za uvertiru i kantatu je Vasilije Vujadinović, a uloge tumače: Sara Vujošević-Jovanović, sopran (Dafne), Dmitrij Grinih, bariton (Apolon), Uroš Jovanović (Amor) i Nemanja Todorović (Penej).

Instrumentalni ansambl čine eminentni domaći i inostrani stvaraoci, birani univerzitetski profesori, vodeći muzičari simfonijskih orkestara: Aleksej Molčanov (čembalo I), Milica Radoman (čembalo II), Marija Lazuka (I violina), Tanja Bogdanović (II violina), Olesija Anakovskaja (violončelo I), Maja Antić-Kalezić (violončelo II) i Zorica Pavićević (flauta).

Kantata „Apolon i Dafne“, autorski projekat crnogorske operske umjetnice Sare Vujošević-Jovanović, koja se prvi put izvodi na prostorima Balkana, priča je o nerazumijevanju, razočaranju, strasti i ravnodušnosti, bezumlju i gubitku. Solisti u ovoj mini-operi pokazuju izuzetne kvalitete virtuoznih pjevača, uz izuzetnu vještinu instrumentalista.

Autorski tim navodi da je ova kantata, odnosno vokalno-instrumentalno djelo za soliste, orkestar i hor – tzv. “opera u malom”, posvećena jednom od sižea iz drevne (antičke) Grčke mitologije: istoriji Dafne i Apolona, koja se odrazila na svjetski poznata djela likovne umjetnosti epohe Baroka, kao i na stvaralaštvo genijalnog Hendla.

Inače, kantata je nastala 1710. godine i umjetničko je djelo iz epohe baroka. Ovaj muzički oblik nastao je, prije svega, iz težnje da se muzika snažnije dramatizuje kroz radnju libreta. Sastoji se od instrumentalnih uvertira, intermeca, recitativa, arija, a takođe i horskih pasaža. Prvi muzički oblik kantate nastaje u XVII, dok u XVIII vijeku stiče vrhunac svoje popularnosti, paralelno sa operom i oratorijumom. Takođe, označava i umjetnički stil koji je svojim karakterističnim crtama obuhvatio sve vidove umjetnosti.

Manji broj preostalih ulaznica može se rezervisati i kupiti na veb-sajtu www.cnp.me, kao i na biletarnici Pozorišta, dok se publika o aktivnostima nacionalnog teatra može informisati i putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Foto: Andrija Boljević

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one + eleven =