Oproštaj od Veselina Age Simovića

 

 

Komemoraciji u Crnogorskom domu u Zagrebu 13. 1. 2014. prisustvovao je izuzetno veliki broj prijatelja, poznanika, kolega, studenata, predstavnika institucija Hrvatske i Crne Gore, Grada Zagreba, udruženja i vijeća nacionalnih manjina.

 

Komemoracija

 

Opraštajući se u ime crnogorske zajednice u Republici Hrvatskoj, podsjećajući na Aginu impozantnu biografiju u znanstvenom i ljudskom smislu Dušan Mišković je istakao:

“Koliko god čovjek pokušavao biti spreman i koliko god očekivao, zle vijesti uvijek iznenada, zateknu nas nespremne. Znali Dusan Miskovicsmo svu težinu Agine bolesti, bili s njim u svakodnevnom kontaktu i onda kada više nije bio u mogućnosti razgovarati s nama, nadali smo se i mislili svladaće on to, pa to  je NAŠ AGA! Teško se oteti nevjerici da ga nema. Crnogorska zajednica u Republici Hrvatskoj izgubila je člana koji je nosio časno crnogorsko ime i bio na ponos svima nama, njegova porodica dragog i brižnog roditelja, struka svjetski uglednog i priznatog znanstvenika, a mi njegovi prijatelji velikog čovjeka, eruditu pravog gospodina…
Veselin Simović- Aga je jedan od utemeljitelja Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske (1991.). Na izborima za članove Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba biran je u tri mandata za člana i predsjednika Vijeća. Osnivanjem Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH (2005.) izabran je za njenog predsjednika, što je (2007. i 2012.) ponovljeno i u drugom i trećem mandatu. Velik je Njegov doprinos unapređenju statusa i djelovanja nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj. Mi pripadnici crnogorske nacionalne manjine u RH posebno smo ponosni i zahvalni našem Agi za sve što je za nas učinio u stvaranju sadašnjeg statusa i ugleda.

Dragi Aga!

Faliće nam tvoj smireni glas i ono tebi svojstveno dostojanstvo u nastupu. Tvoj autoritet satkan na blagosti, naša zajednička neobavezna druženja koja su prerasla u ritual i gdje se nedolazak morao opravdati debelim razlozima. Falićeš nam TI dragi AGA.
Bio si dobar Čovjek, neka ti je vječna slava i hvala!”

 

U oproštaju s velikim čovjekom predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović je rekao:

“S posebnom zahvalnošću i poštovanjem sjećamo se njegovog angažmana u odsudnim trenutcima savremene crnogorske Dragan Radulovicistorije. U osvit borbe za obnovu crnogorske državnosti bio je član Savjeta Pokreta za nezavisnu evropsku Crnu Goru , u čijem radu je njegova moralna i ljudska dimenzija, zajedno sa naučnom i političkom kompetencijom došla do punog izražaja. Svi koji smo imali privilegiju da ga poznajemo, svjedoci smo da nije bio čovjek razmirica i razdora nego uvijek čvrsti stožer ljudskog okupljanja i dogovora. On je to mogao biti, ne samo zbog vlastite intelektualne snage i nadmoći, nego u prvom redu zbog vlastite moralne čvrstote i visoke principijelnosti.

Aga Simović, taj čestiti Crnogorac i nepokolebljivi borac za nacionalno dostojanstvo Crnogoraca, ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i u Crnoj Gori, ostavio je za sobom blistavi zavjet  da se saradnja nastavi i unaprijedi, da se ljudi i dalje okupljaju oko zajedničkih ciljeva, i da ne štedeći sebe rade na njihovom ostvarenju.

Ostajući vjerni tom zavjetu našeg plemenitog Age, u ime Matice crnogorske. I svoje, upućujem izraze dubokog saučešća porodici Simović, a i vama dragi prijatelji, jer svi smo mi na gubitku.”

 

U ime crnogorskih institucija od profesora Simovića se oprostio  Branko Milić riječima:

“…Individualni autoritet i harizma, skromnost i ljudski pristup oduvijek su Branko Milicotvarali vrata razumijevanju, građenju povjerenja među ljudima i narodima, zdravih odnosa i saradnje. Veselin Aga Simović bio  je upravo takav izdanak istinske Crne Gore koji je zajedno sa saradnicima u Hrvatskoj, vizijom djelovanja i organizovanja, utirao puteve okupljanja crnogorske zajednice u Republici Hrvatskoj, očuvanju i afirmaciji njenog nacionalnog i kulturnog identiteta a time uspostavljanju i jačanju dobrosusjedskih prijateljskih odnosa Republike Hrvatske i Crne Gore, afirmaciji i osobnosti crnogorske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske u Crnoj Gori.Organizovanost i dostignuća na jačanju crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta koja su rukovodstvo NZCH zajedno sa Veselinom Agom Simovićem i njegovim saradnicima postigli ostaju inspirativni za iseljeništvo iz Crne Gore kako u zemljama regiona tako i širom svijeta. Takođe i za državne organe Crne Gore, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija i nadležne Uprave u postupku aktualnog legalnog institucionalnog i zakonodavnog organizovanja i traženja najboljih formi saradnje Crne Gore sa svojim iseljeništvom…”

 

Slavko Kojić u ime Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića, od svog prijatelja i profesora, oprostio se slijedećim riječima:

Slavko Kojic“…Smrću Veselina Simovića, časnog i uglednog zagrebačkog Crnogorca, prof. emeritusa Zagrebačkog sveučilišta, svjetski priznatog stručnjaka iz područja građevinarstva i tehničkih znanosti, lidera i mudrog čelnika montenegrinske zajednice u Zagrebu i Hrvatskoj – glavni grad Hrvatske ostao je bez još jednog velikana – sugrađanina: društvenog, kulturnog, političkog i znanstvenog KOLOSA!

Cijela Gradska uprava i Grad Zagreb prof. Simoviću ostaju trajno zahvalni što je svoju blistavu znanstvenu karijeru, upravljanje i organizaciju stručnim institucijama – tako uspješno ostvarivao upravo u hrvatskoj Metropoli.Od toga smo svi mi, ne samo njegovi studenti i kolege iz zemlje i svijeta, mogli puno toga naučiti, saznavati i praktično primjenjivati, za opće dobro, progres i razvoj.

Čast i čojstvo bile su i ostale vrline ovog uglednog i omiljenog zagrebačkog Crnogorca!
Imao  sam čast i privilegiju poznavati ga, blisko surađivati i prijateljevati s prof. Simovićem. Zbog svega toga, zadržat ćemo ga u trajnom sjećanju kao nadarenog, dobrog i plemenitog čovjeka!”

 

Komemoracija u Crnogorskom domu u Zagrebu povodom smrti Veselina Age Simovica

 

Brojni telegrami i poruke sa izrazima saučešća i žaljenja  Nacionalnoj Zajednici Crnogoraca Hrvatske i Vijeću crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba uputili su:

PREDSJEDNIK SKUPŠTINE CG – Ranko Krivokapić

PREDSJEDNIK VLADE CG- Milo Đukanović

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA I EVROPSKIH INTEGRACIJA – Igor Lukšić- potpredsjednik Vlade Crne Gore

MINISTAR KULTURE- Branislav Mićunović

MINISTAR NAUKE- Sanja Vlahović

MATICA CRNOGORSKA-Branko Banjević, Marko Špadijer, Novica Samardžić i Dragan Radulović

PREDSJEDNIK SAVJETA ZA NACIONALNE MANJINE –Aleksandar Tolnauer

URED GRADONAČELNIKA GRADA ZAGREBA- Miro Laco

OPŠTINA TIVAT- Dragan Kankaraš

SKUPŠTINA OPŠTINE KOTOR- Nikola Bukilica

OPŠTINA DANILOVGRAD- Branislav Đuranović

SKUPŠTINA OPŠTINE DANILOVGRAD- Miodrag Đurović

POMORSKI MUZEJ CRNE GORE- KOTOR- Mileva Pejaković Vujošević

BOKELJSKA MORNARICA 809 KOTOR- Ilija Radović viceadmiral

CENTAR ZA ISELJENIKE  VLADE CG- Zuvdija Hodžić, Milan Vukčević, Elvira Bekteši, Danijela Joković

CEKUM- Derviš Selhanović

KOLEKTIV MONTEPUTA PODGORICA

BIVŠI AMABASADORI U RH – Branko Lukovac i Goran Rakočević

BROJNI UGLEDNI POJEDINCI IZ CRNE GORE I HRVATSKE- Sreten Perović, Rifat Rastoder, Slobodan Marunović, Blagora i Olivera Eraković, Ranko Perović, Rade Bojović, Pavle Goranović, Radovan Radonjić, Bato Kuliš….

BROJNA CRNOGORSKA UDRUŽENJA IZ HRVATSKE I OKOLNIH DRŽAVA

 

Danilo Ivezić, dipl. politolog