Osmi dan 31. Kotorskog festivala pozorišta za djecu

Red pravih đečjih, red ozbiljnih tema za odrasle, red plesa, pjesme i muzike, red smijeha, red onih zabrinutosti koje se pretvaraju u ideju da se osnažimo i budemo bliži jedni drugima, red novih saznanja i vještina koje smo zajedno naučili, red kritičkog mišljenja i još štošta. Sve je to 31. Kotorski festival pozorišta za djecu koji uz bogat dnevni program ulazi u završnicu, a po malo sjetno nam je u mislima da smo se tek počeli družiti i prepoznavati.

Osmog festivalskog dana sa svake bande pristizao je žamor. Konstantno neka žurba, gužva, riječi, rečenice, zamisli, ali Festival je strpljivo čekao da na red dođe i vrijeme za uživanje, učenje, druženje, razbibrigu i pozorište!

 U prostoru Kreativnog haba (zgrada Starog zatvora) juče je na inicijativu Regionalne platforme “Od malih nog(u)” koja se bavi afirmacijom i razvojem pozorišta za đecu u cijelom regionu, održan okrugli sto na temu “Tranzicija Festivala u instituciju i održivost menadžerskog tipa pozorišta”. Na okruglom stolu kojem su prisustvovali kulturni poslenici iz Kotora i pozorišni profesionalci, otvorena su pitanja budućnosti Festivala i njegove povezanosti sa osnivanjem Pozorišta za đecu i mlade u Kotoru, funkcionisanjem ove buduće opštinske javne ustanove, a bilo je riječi i o primjerima dobre prakse iz regiona. Moderatorka je bila Marija Backović.

U Kulturnom centru ‘’Nikola Đurković’’ drugari iz Pozorišta za djecu i mlade, Skoplje, izvodeći predstavu ”Ronja, kći razbojnika”, koja je inspirisana istoimenom pričom poznate švedske autorke Astrid Lindgren, naučila nas je da iskreno prijateljstvo, uprkos preprekama i izazovima, ne poznaje granice. Predstava priča priču o dvoje đece koja pripadaju dvijema rivalskim bandama i započinju potpuno novu zajedničku avanturu.

Skečeve, recitacije, plesne i muzičke tačke upakovane u program ”Pozornica dječije mašte” imali smo priliku da gledamo na Trgu od oružja. Šarmantne tačke izveli su talentovani mališani iz osnovnih škola sa područja Kotora: OŠ ‘’Narodni heroj Savo Ilić’’, OŠ ‘’Njegoš’’, OŠ ‘’Veljko Drobnjaković’’ Risan, OŠ ‘’Ivo Vizin’’ Prčanj i OŠ ‘’Nikola Đurković’’ Radanovići.

Ljetnja pozornica i sinoć je bila rezervisana za četrdesetpetominutni čas ”Lagarije – čas o surogatu”, predstavu nastalu u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu, Kulturnog centra ‘’Nikola Đurković’’ i Dramskog studija ‘’Prazan prostor’’. Rađena po motivima filma Surogat, Dušana Vukotića, predstava govori o idejama, usamljenosti, emocijama i mašti.

Festival se bliži kraju, ali naša želja da pozorište za đecu radi preko cijele godine ne! Današnji repertoar nastavljamo u istom ritmu:

Okrugli sto pod nazivom ”Od malih nog(u): Pozorište za 11+: teme, forme, multimedijalnost” počinje u 10h u prostoru Kreativnog haba (zgrada Starog zatvora). Moderatorka je dramaturškinja Tijana Grumić.

U goste nam iz Španije stižu prijatelji iz Labu pozorišta koji će se predstaviti predstavom ”Alma”, u 20 h u Kulturnom centru ‘’Nikola Đurković’’. Oni zajedno sa nama kreću na poetično putovanje kroz sva četiri godišnja doba. Alma je predstava kratkog formata, o ranom djetinjstvu, koja je inspirisana pozorištem predmeta i pokretom.

Na Trgu od oružja u 21 h Udruženje plesnih umjetnika i stvaralaca Crne Gore pokazaće nam, kroz igru, ples i muziku šta za njih znači ”Gorjeti za ples”.

Na Ljetnjoj pozornici, u 21. 30 h imamo priliku da se sa neobičnom družinom ukrcamo na brod ludaka u potrazi za Nedođijom. Predstava ”Zašto ih nije briga”, nastala u produkciji Ka produkcije i Pozorišta mladih Sarajevo, učiniće da se i sami zapitamo zašto nas nije briga šta se događa sa prirodom i našom planetom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − six =