Osnovana Crnogorska zajednica provincije Santa Fe u Argentini

 

 

22. aprila 2017. godine, u mjestu Fuentes, formalno je konstituisana Crnogorska zajednica provincije Santa Fe.

Osnivačkoj skupštini pristustvovalo je  oko 30 predstavnika koji su došli iz svih krajeva provincije i u atmosferi veoma ispunjenoj emocijama potvrdili su privrženost crnogorskim korijenima i svom porijeklu. 

 

 

Čin osnivanja svojim prisustvom uveličao je Ambasador Gordan Stojović sa saradnicima čime je još jednom potvrđena važnost i kontinuitet saradnje sa Ambasadom Crne Gore.

Skupu je pored počasnog vicekonzula Klaudija Petričevića u čijoj rezidenciji se i okupila zajednica, prisustvovala i poslanik u parlamentu  Provincije Santa Fe gospođa Alehandra Vukasović čija će podrška biti veoma važna karika u procesu snaženja naše zajednice.

Zajednica ima partnere i članove odbora iz cijele provincije, od sjevera prema jugu, tako da postoje uslovi za osnivanje podružnica  na teritoriji cijele provincije.   

 

 

 

Među osnivačima su mnoge ugledne porodice iz ovih krajeva Argentine kao što su kao Zvicer, Sekulić, Velimirović, Jokanović, Miljanić, Kilibarda, Radonić, Perović, Bulatović, Vukasović, Petričević  i druge.

Čin formalnog osnovanja zajednice označava početak prve faze rada koja podrazumjeva posvećenost i promovisanje saradnje među hiljadama potomaka crnogorskih iseljenika  u Santa Fe-u, provinciji u kojoj zajedno sa Ćakom i Buenos Ajresom  danas živi najveći broj potomaka  iseljenika iz Crne Gore.

Najveći broj crnogorskih emigranata u Santa Fe je došao  nakon prvog  svjetskog rata, između 1920 i 1930-1935 godine. Santa Fe, je provincia koja se nalazi u centralnom dijelu Argentine, sa  izuzetno plodnim zemljištem. Njena velika prostrantva postala su drugi dom za mnoge koji su u teškim vremenima po Crnu Goru napustili svoju voljenu zemlju.

Crnogorci su kao izuzetno vrijedni i požrtvovani  radnici nakon dolaska u ovaj dio Argentine značajno doprinijeli razvoju poljoprivrede i stočarstva.  Provincija Santa Fe danas predstavlja jednu od  najrazvijenijih provincija Argentine.

 

 

Nakon dirljivog govora ambasadora,  uprava  novoosnovane zajednica na čelu sa predsjednikom Nikolasom Vukasovicem i sekretarom Lusijom Petričević razradila je plan aktivnosti na jačanju crnogorske kulture u Santa Feu, tako je odlučeno da se odmah započne sa Školom crnogorskog jezika kao i da se u najskorije organizuje grupna posjeta Crnoj Gori.

Osnivanjem ove zajednice, vraćamo se svojim crnogorskim korijenima, domovini  koju su naši preci napustili sa nadom da će se jednog dana vratiti, ponosni smo što je danas oko 100 godina kasnije, upravo to i naš cilj,  vratiti se svojim korijenima.

 

Prilog: Lucia Petričević 
sekretar Crnogorska zajednica Santa Fe 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen + nine =