Osnovano Crnogrorsko-britansko društvo ”Montenegro-UK Society”

 

 

U petak 17. aprila 2015 u prostorijama Crnogorske Ambasade u Londonu, osnovano je Crnogorsko-britansko društvo – Montenegro-UK Society.

To društvo predstavlja  udruženje Crnogoraca i prijatelja Crne Gore u UK. Društvo će djelovati nezavisno  i biće vođeno od strane upravnog odbora sačinjenog od članova koji će na dobrovoljnoj osnovi ponuditi  svoje znanje i iskustvo iz  određenih oblasti  kao sto su: obrazovanje, kultura, umjetnost,  akademska saradnja i drugo. Za Predsjednika Društva je imenovan Neven Nino Pajović.

Društvo ima za cilj uspostavljanje saradnje, dalje razvijanje i produbljavanje veza između dvije zemlje. Sve aktivnosti će biti zasnovane na dobrovoljnoj bazi, biće dobrotvornog karaktera i organizovane sa namjerom da se gaji duh crnogorske tradicije i kulture, sa krajnjim ciljem što boljeg upoznavanja britanske javnosti, kao i da se pruži  podrška raznim organizacijama i inicijativama u Crnoj Gori. Osnivanjem Crnogorske škole 2013, na inicijativu grupe roditelja i uz pomoć crnogorske Ambasade u Londonu, stvoreni su uslovi da se u okviru obrazovanja đece, rođene u Velikoj Britaniji, pruži šire upoznavanje sa našom  kulturom, istorijom  i crnogorskim jezikom. Časovi se održavaju svake subote od 16h u prostorijama Crnogorske Ambasade.

Na osnivačkoj skupštini su obrazloženi razlozi koji su uslovili potrebu za osnivanjem jedne ovakve organizacije u Londonu. Naime, poznato je da je značajan broj Crnogoraca u Britaniji našao drugu domovinu, iako njihov tačan broj nije zvanično poznat. Interesovanje za održavanje kontakata među Crnogorcima u Velikoj Britaniji, kao i jačanje njihovih veza sa Crnom Gorom, oduvijek je bilo prisutno i u prošlosti se zasnivalo na  povremenom okupljanju oko dobrotvornih i političko-obrazovnih inicijativa. Za konkretniju i konstruktivniju organizaciju Društva stvorili su se dobri uslovi i povoljna klima. “Nadamo se da će društvo kroz jedan konstruktivan program dobiti na kontinuitetu i dogotrajnosti” – izjavila je Rada Stojanović- Daniell,  Predsjednik Skupštine Društva. Osnivanju Društva prisustvovao je i Njegova exelencija ambassador Crne Gore u Velikoj Britaniji i Irskoj g. din Ljubiša Stanković.

Crnogorsko-britansko društvo – Montenegro UK Society, ubrzo planira i svoje prve zvanične aktivnosti.