Otkrivena Njegoševa bista u Lovćencu

 

 

 

Svečano otkrivena Njegoševa bista u Lovćencu

 

U susret predstojećem velikom jubileju, dva vijeka od rođenja crnogorskog vladike i književnika Petra II Petrovića Njegoša, u Lovćencu je na platou ispred Crnogorskog kulturnog centra, 19 jula 2012 godine, svečano otkrivena Njegoševa bista.

 

 

Uz prisustvo više stotina mještana i gostiju bistu su otkrili gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i predsjednik Senata prijestonice dr Milovan Janković. Svečanosti je prisustvovala i delegacija Ambasade Crne Gore u Srbiji koju je predvodio  Milan Lakić ministar savjetnik.

 

 

U svom obraćanju gradonačelnik Bogdanović je istakao da mu je čast što je u Lovćencu povodom otkrivanja spomen biste Petru II Petroviću Njegošu, crnogorskom vladaru, pjesniku i filozofu i da mu je drago što se ovaj projekat realizovao uz snažnu podršku predstavnika udruženja „Krstaš“. Bogdanović je istakao da će u narednom periodu i Cetinje i Crna Gora pružati snažnu podršku Crnogorcima u Lovćencu, Vojvodini i Srbiji jer smatra da njihovo djelovanje jača veze između dvije države.

 

 

U kulturno umjetničkom programu učestvovali su Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca i Stefan Marković član guslarskog društva „Sveti Ivan Crnojević“ sa Cetinja. Manifestacija je protekla u izuzetno pozitivnoj atmosferi, a ovaj važan događaj za crnogorsku zajednicu u Srbiji je privukao pažnju i brojnih elektronskih i pisanih medija (RTS, RTV, Blic, Mađar so, Večernje Novosti …)

„Krstaš“ je u restoranu „Cetinje“ organizovao svečanu večeru za goste i učesnike programa a u kasnim večernjim satima nebo iznad Lovćenca je ukrasio vatromet u čast otkrivanja Njegoševe biste.

Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“ se zahvaljuje crnogorskim filantropima i pregaocima kulture, Branku Baronu Živkoviću donatoru biste i Nenadu Stevoviću donatoru postamenta i realizatoru kompletnog arhitektonskog projekta.

 

 

Press služba „Krstaš“
22.07.2012.