Otvoren 16. Međunarodni festival klapa Perast čime je počeo IX KotorArt

 

 

Kotor, 1. jul 2017.

 

U takmičarskom dijelu u kategoriji ženske klape prvo mjesto po ocjeni žirija pripalo je klapi Stentorija iz Daruvara – Hrvatska, drugo klapi Štorija iz Kaštel Kambelovca – Hrvatska, treće Ankori  iz Podstrane – Hrvatska

 

 

Prvom finalnom večeri sinoć je u Perastu otvoren 16.Međunarodni festival klapa Perast, čime je i zvanično otvoren IX Međunarodni festival KotorArt.

,,Nakon svega što smo svi imali priliku da vidimo u proteklih par mjeseci, moje zadovoljstvo što smo uspjeli sve ovo da realizujemo je umnogome veće. Kada je u vrijeme najvećeg zla koje je zadesilo našu planetu neko upitao tadašnjeg premijera Velike Britanije Čerčila da smanji davanje za kulturu za vrijeme rata a da poveća davanje za vojsku, on je odgovorio da ako to urade šta će im ostati da brane. Vjerujem da smo braneći pravo da Perast ima Festival klapa, braneći pravo da Kotor ima Festival pozorišta za djecu i Don Brankove dane muzike, odbranili pravo da Boka ima svoju kulturu i svoju posebnost”, kazao  je predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić otvarajući festival.

U takmičarskom dijelu u kategoriji ženske klape prvo mjesto po ocjeni žirija pripalo je klapi Stentorija iz Daruvara – Hrvatska, drugo klapi Štorija iz Kaštel Kambelovca – Hrvatska, treće Ankori  iz Podstrane – Hrvatska.

Po ocjeni publike najbolja je bila klapa Sontradura iz Dubrovnika.

Nastupilo je deset ženskih klapa koje su se predstavile sa po dvije pjesme, Zvizdan – Porušje, Bosna i Hercegovina,  Kandelora – Zemunik, Hrvatska, Bura – Mostar, Bosna i Hercegovina), Peružini – Pag, Hrvatska, Nareta – Mostar, Bosna i Hercegovina, Skontradura – Dubrovnik, Hrvatska, Diva – Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina, Ankora – Podstrana, Hrvatska, Štorija  – Kaštel Kambelovac  Hrvatska, Stentorija – Daruvar, Hrvatska.

 

 

U prvom djelu, kategorija “Nova klapska pjesma” nastupale su: ženska klapa Bellezza iz Tivta, ženska klapa Bura iz Mostara, muška klapa Valdibora iz Rovinja, ženska klapa Skontradura iz Dubrovnika i van konkurencije ženska klapa Maris iz Kotora.

Takmičenje u ovoj kategoriji se nastavlja večeras, kada će se takmičiti muške klape.

Stručni žiri je radio u sastavu Mojmir Čačija, Sara Dodig, Mario Katavić, Zlata Marjanović, Marina Dulović, Vojislava Beba Milić i Jasminko Šetka.

Otvaranju festivala pored brojne publike prisustvovali su potpredsjednici opštine Kotor, Ljiljana Popović Moškov, Branko Nedović, Mišo Samardžić i Sekretarka za kulturu Jelena Vukasović.

 

 

Predstavljena „Lirica“

U predvečerje finala 16. Međunarodnog festivala klapa u Muzeju grada Perasta predstavljen je peti broj almanaha „Lirica“ na temu Priče o moru.

 

 

Pozdravljajući brojne zvanice i goste među kojima su bili predsjednik opštine Kotor sa potpredsjednicima, Marina Dulović je istaka da je Boka oduvjek bila plodno tlo za razvoj muzičke kulture tako da nije ni čudno što se klapsko pjevanje razvilo na kulturnoj mapi Boke Kotorske, Crne Gore i šire.

Predstavljajući „Liricu“ članica Upravnog odbora Festivala klapa, prof. Tina Brajić Ugrinić, kazala je da peto izdanje ,,Lirice” ispreda priču o Boki, “onoj nekadašnjoj velikoj i slavnoj, iz perioda najvećeg procvata u 17. i 18.  vijeku”, povezujući je sa današnjim drukčijim dobom ali i dalje mislima, inspiracijom i primjerom okrenutoj prošlosti.

„Boka je tokom istorije bila zanimljiva raznim upravama s toga ne čudi da je njome upravljalo mnoštvo velikih tada najvećih ali ne u svakom području istih sila. Ovogodišnji almanah je autor Milan Kovačević zamislio kao promenade Bokom, kao đir njenim gradovima i njenim vremenom, istoriju i poeziju ovih prostora povezao je i istakao njihove osobenosti. U ovoj “Lirici” naći će te na razne citate o Boki, na istorijsko sagledavanje svakog grada posebno, poznate ličnosti iz pomorstva i tadašnjeg gradskog života, na nekadašnje i savremene pjesnike, na klapsku pjesmu sa partiturama. Sve to povezano osvrtom samog autora i njegovog ličnog pečata.”, kazala je između ostalog Brajić Ugrinić.

Etnomuzikolog Zlata Marijanović govorila je o klapskim pjesmama koje su sadržane u ovogodišnjem izdanju Lirice, kao i o klapskoj pjesmi koja je povezivala cijeli region.

,,Dva bitna segmenta mimo bokeljske tradicije a to su Budva i Paštrovići. To su podjednako zanimljive takođe primorske muzičke tradicije. Budva se može pohvaliti jednim rukopisom koji je nastao krajem 19. vijeka koju je zabilježio Luka Medin a priredio Vojo Medin i jedna od tih pjesama je ušla i u ovogodišnju Liricu kao doprinos da i u Budvi umiju da pričaju o moru”, kazala je između ostalog  Marijanović.

Festival se nastvalja večeras od 21 sat takmičenjem Muških klapa i II dio Nova klapska pjesma.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × two =