Otvoren 3. internacionalni sajam knjiga u Podgorici

 

 

 

Treći internacionalni sajam knjiga otvoren je 03. oktobra 2017. godine u prostoru Capital Plaze. 

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Glavnoga grada Podgorice, a u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport. Kao i prethodnih godina, i ove nije izostala podrška Sajmu knjiga od Ministarstva kulture i Capital Plaze, a njima se od ovog sajma pridružilo i Ministarstvo prosvjete Crne Gore.

Zemlja gost 3. internacionalnog sajma knjiga je Republika Hrvatska.

Znatno prije zvaničnog otvaranja, počele su promocije i predstavljanje knjiga i njihovih autora. Već u 12 časova, promovisana je knjiga “Tuđe strasti”, nedavno preminulog Mladena Lompara. U promociji su učestvovali Nela Savković-Vukčević, Aleksandra Vuković i Vladimir Vojinović. Promocije su nastavljene do 18h, kada je uslijedilo svečano otvaranje. 

Prisutnima se prvo obratila gospođa Nela Savković Vukčević, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice. “Organizovanje sajma knjiga ustvari predstavlja suštinu politike u kulturi Glavnog grada, a to je pružanje podrške i predstavljanje pravih vrijednosti kao što je knjiga”, kazala je između ostalog Nela Savković Vukčević. Više u video zapisu.

 

Umjetnički direktor Sajma gospodin Vladimir Vojinović je kazao, da je zadovoljstvo što nas je okupila knjiga, i da je zadovoljstvo što je Hrvatska zemlja gost sajma. Prilika je ovo i da se kaže hvala hrvatskim naučnim i kulturnim institucijama, što su doprinijele da crnogorska književnost i crnogorski jezik izgube podstanarski status, istakao je Vojinović. Više u video zapisu. 

Predstavnica Ministarstva kulture Republike Hrvatske, gospođa Dubravka Đurić Nemec,  zahvalila se organizatorima na pozivu i istakla da Hrvatska i Crna Gora imaju dosta toga zajedničkog, a knjiga ima jednu začudnu sposobnost da uvijek na kraju dođe do čitatelja, bez obzira na državne granice i razna administrativna ograničenja. Više u video zapisu.

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture Vlade Crne Gore gospođa Sandra Đurbuzović, kazala je da je knjiga, ne smijemo to zaboraviti, bitan dio tradicije našeg prostora. Naglasila je da knjiga uistinu predstavlja opipljiv dokaz čovjekove pripadnosti ideji i identitetu. Više u video zapisu.

Sajam knjiga u Podgorici otvorio je hrvatski književnik, dramski pisac i prozaista gospodin Miro Gavran. “Za nas pisce, književni sajam je uvijek prilika da se pisci susretnu sa svojim čitateljima i ljudima koji žive za knjigu i od knjige”, kazao je između ostalog Miro Gavran. Više u video zapisu.

 

VIDEO ZAPIS OTVARANJA I
ATMOSFERA NA IZLAGAČKOM PROSTORU

 

POŚETIOCI NA OTVARANJU

 

IZLAGAČKI PROSTOR SAJMA

 

Zadržavanje iste koncepcije Sajma kao prethodnih godina, uz još impozantniji broj i kvalitet učesnika u pratećem programu, jasan su pokazatelj da Podgorica, odnosno Sekretarijat za kulturu i sport imaju čvrsta opredjeljenja i jasnu viziju budućnosti ove kulturne manifestacije. U vremenu kad je realnost, svuda pa i kod nas, obojana ekonomskim interesom, kad se neopravdano kultura proglašava značajnim potrošačem, organizovati sajam knjiga i to potpuno besplatno, izgleda sasvim nevjerovatno, neočekivano i skoro nemoguće. Naravno, to nije tako, posebno ne za one koji žele da stvore kulturnu manifestaciju prepoznatljivu po susretima izdavača, mjestu druženja književnih stvaralaca regiona, sceni na kojoj se kroz stručne razgovore autora i kritičara govori o knjizi, đe će se pośetioci Sajma upoznati sa novim književnim djelima, đe će ta dešavanja i ukupna atmosfera na Sajmu kroz prisustvo poslenika lijepe riječi oplemenjivati ljude. Sajam je mnogo više od kupovine knjiga. Nije nužno organizovati Sajam da bi se kupila knjiga. Na drugoj strani, ulaganja u kulturu koja kao u ovom slučaju sigurno nijesu mala, uvijek su opravdana. Opredjeljenje organizatora za ulaganje značajnih sredstava u organizaciju ovakvih i sličnih kulturnih manifestacija, proističe iz pravilnog sagledavanja činjenice, da cijena izdvajanja za kulturu nikad ne može biti visoka kao cijena nekulture. 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 + seven =