Otvoren 31. Kotorski festival pozorišta za djecu  

03.07.2023.

Kotorski festival pozorišta za djecu, 31. po redu, otvoren je sinoć na Ljetnjoj pozornici u Starom gradu simboličnom predajom ključeva grada đeci, od strane predśednika Opštine Kotor Vladimira Jokića.

Predaja ključeva koje je primila trinaestogodišnja đevojčica Đeljana Ibraimi poručivši gradonačelniku da su u sigurnim rukama i da ne treba da brine, upriličena je u okviru programa svečanog otvaranja pod nazivom “Zamislite, djeco…” u režiji i po scenariju Dejana Đonovića, a u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

U organizaciji Opštine Kotor, Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Festival se ove godine održava i pod visokim pokroviteljstvom predśednika Crne Gore.

Predśednik Jakov Milatović je sinoć u Kotoru svoj govor prilagodio radnji na sceni u kojoj su nas mali i veliki glumci te mladi, talentovani za pjesmu i muziku, na inspirativan i duhovit način podsjetili na istoriju ovog kraja, legende, nematerijalna dobra, ali se osvrnuli i na sadašnji trenutak.

“Alkimo, ti vilo koja sa Pestingrada bdiš i čuvaš prekrasni i drevni nam Kotor grad, hvala ti za povjerenje koje si mi ukazala i pozvala me da uspavam Hipnosa i probudim usnulu djecu i glumce. Hipnose, odlučio sam da te ipak ne uspavam jer ćeš onda ostati uskraćen za svu radost i sreću dječjih osmjeha koji će narednih deset dana ispuniti ulice i pjace Kotora. Ipak je bolje da ostaneš da sa nama posmatraš izvanredan program 31. Kotorskog festivala pozorišta za djecu. No, ipak, Hipnose … Zamolio bih te da ostaneš na sigurnoj distanci sa koje tvoje hipnotičke moći neće remetiti našu budnost. Tako ćeš nam slati samo lijepe i bezbrižne snove ali tek kad se završe predstave i ostali programi na Festivalu i dođe vrijeme za spavanje” – poručio je u svom obraćanju Milatović.

On je najmlađima poželio da se svakom trenutku u životu raduju kao što to rade tokom festivalskih dana.

 “Djeco, probudite se iz sna i ispunite Kotor vašim osmjesima, igrama i čistotom kojom samo dječja duša odiše i zrači. Probudite se i probudite sve nas odrasle, da nas podsjetite koliko je svijet djetinjstva čaroban i čist. Probudite se i pomognite nama odraslima da ovaj prekrasni grad Kotor, Boku, našu Crnu Goru i cijelu našu planetu Zemlju, za koju često zaboravimo da je naš zajednički i jedini dom, sačuvamo upravo za vas djecu. Probudite se draga djeco i radujte se svakom trenutku u životu, kao što se radujete 31. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu” – poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. 

Simbolično, predsjedniku Opštine Vladimiru Jokiću ključeve koji “otključavaju srce grada Kotora” predao je mali admiral Bokeljske mornarice, desetogodišnji Vihor Moškov, koji mu je poručio “da ih za vrijeme trajanja Festivala preda u sigurne ruke”.  

“Ovo je sigurno najljepša noć u Kotoru i ovo su sigurno najljepši dani godine u Kotoru. Od noćas Kotor formalno postaje grad čije ključeve drže djeca, ali Kotor mora biti i jeste grad djeteta svakog dana u godini. Koliko smo mi doprinijeli da djeca u našem gradu budu na pravi način podizana, voljena i edukovana, toliko smo doprinijeli budućnosti našeg grada. Svi naši prijekori, sukobi staju pred jednim dječijim osmijehom. Svo zlo svijeta stane pred dječijim pogledom. Naša svakodnevna mjera mora biti mjera djeteta, a ne mjera nas samih. Jer, ovi mali ljudi su mnogo bolji nego što smo mi, a mi ponekad zaboravljamo da budemo oni. Večeras će moja mala prijateljica Đeljana uzeti ključeve grada i molim vas za jedan veliki aplauz za nju” – poručio je Jokić. 

Podsjetimo, simbol – vila Alkima i slogan Festivala „Zamislite, djeco…“ koji je i naziv programa svečanog otvaranja,  inspirisani su motivima knjige ”Kotorske legendice”, čiji je izdavač Opštinska javna ustanova (OJU) ”Muzeji” Kotor.

Svečanom otvaranju su, pored ostalih, prisustvovali predśednica Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatjana Kriještorac, direktorka Opštinske javne ustanove “Muzeji” Dušica Ivetić, generalni direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture i medija Crne Gore Neđeljko Rudović, direktor Kliničko bolničkog centra Kotor dr Davor Kumburović, direktor Instituta za biologiju mora dr Aleksandar Joksimović, v.d. direktorka kotorskog Kulturnog centra “Nikola Đurković” Radmila Beća Radulović, direktor Resursnog centra “Peruta Ivanović” Neđeljko Moškov i brojne zvanice. 

Zanimljiv festivalski program publiku očekuje već danas.

Takmičarski program počinje večeras (poneđeljak, 3. jul) u 20 sati – u Kulturnom centru “Nikola Đurković’’ biće odigrana predstava “Mogućnost zabavljanja kod ptica” BITEF teatra.

Na Pjaci od kina u 20. 30 sati, đečje scensko stvaralaštvo pratećeg programa otvaraju mališani iz Pozorišne trupe “Čarobnjaci” Javne predškolske ustanove „Dragan Kovačević“ iz Nikšića koji će se predstaviti programom “Zemlja čudesa”.

Na Ljetnjoj pozornici u 21. 30 biće odigrana takmičarska predstava Snežna kraljica, u izvođenju Malog pozorišta ”Duško Radović”.

Pozorišni program ovogodišnjeg Kotorskog festivala pozorišta za đecu čini 15 predstava, od kojih je 11 takmičarskih. Nastupiće pozorišne trupe iz Izraela, Švedske, Španije, Italije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i iz Crne Gore.

Pored pozorišnog programa, Festival ima bogat prateći program, a čine ga edukativno-teorijski program, đečje scensko stvaralaštvo, likovni i književni program.

Zlatni sponzor Festivala je Domaća trgovina D.O.O. Podgorica (Aroma i Conto marketi).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 − three =