Otvoren 4. Internacionalni sajam knjiga u Podgorici

 

 

U utorak, 02. oktobra 2018. godine u Atrijumu Capital Plaze u Podgorici otvoren je 4. Internacionalni sajam knjiga. Ovogodišnji sajam knjiga u dobroj mjeri je posvećen književnosti za đecu i omladinu, pa je u tom duhu započela i ceremonija svečanog otvaranja. Za manifestaciju koja je usmjerena ka đeci i omladini, zar ima nešto ljepše i prirodnije nego da počne upravo njihovim nastupom. Osnovna škola “21 maj” iz Podgorice nastupila je sa svojim horom koji je izveo pjesmu “Mali su veliki” poznatog crnogorskog đečijeg pjesnika Dragana Radulovića. Ines Krivokapić, takođe učenica iste škole, recitovala je pjesmu “Smijeh koji korača” od istog autora. Više u video zapisu.

Sajam je organizovao Sekretarijat za kulturu i sport pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorice, a uz podršku Ministarstva kulture, Ministarstva prosvjete i Capital Plaze.

U ime Ministarstva kulture, obratio se ministar mr Aleksandar Bogdanović. Ministar Bogdanović je između ostalog kazao sljedeće: „Internacionalni sajam knjiga u Podgorici, već četvrtu godinu zaredom, ubjedljivo demantuje onaj pesimizam koji se tako često zna pojaviti u raspravama o značaju knjige u vremenu digitalnih modifikacija klasične forme teksta. Ipak, i današnji čovjek, a siguran sam da će tako biti i u budućnosti, ukazuje nesmanjeno povjerenje knjizi, što nas navodi na zaključak da knjiga jeste civilizacijsko dostignuće u kome su forma i sadržaj našli onaj sklad koji se čovjeku i dalje čini najpouzdanijim kada god poželi da proširi svoje intelektualne i imaginativne obzore”. Više u video zapisu.

U ime Ministarstva prosvjete obratio se Aleksandar Mitrović, državni sekretar. “Ministarstvo prosvjete, sa svoje strane, uvijek daje podršku svim aktivnostima za koje cijeni da ozbiljno doprinose stvaranju zdrave atmosfere grada u kojoj naši mladi ljudi imaju veliki izbor kulturnih i edukativnih sadržaja, kazao je Aleksandar Mitrović. Više u video zapisu.

Umjetnički direktor 4. Internacionalnog sajma knjiga dr Vladimir Vojinović izrazio je zadovoljstvo velikim brojem pośetilaca, a posebno ga raduje prisustvo predstavnika vlasti, jer je to, kako je kazao, dodatna potvrda kvaliteta organizovanja ove manifestacije. Više u video zapisu.

4. Internacionalni sajam knjiga otvorio je dr Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice. Govoreći o značaju ovakvih manifestacija, između ostalog je kazao sljedeće: “Posebno me raduje što je u velikoj mjeri ovogodišnji sajam usmjeren na književnost za đecu i omladinu. Osim što mjereno umjetničkom vrijednošću i snagom poetskog i proznog izraza, ta vrsta književnog stvaralaštva ni po čemu ne zaostaje za drugim literarnim žanrovima, naša je društvena obaveza da vodeći računa kako o etičkom principu, tako i o estetskoj potrebi, afirmišemo značaj umjetnosti namijenjene upravo ovom uzrastu“. Više u video zapisu.

 

ATMOSFERA SA OTVARANJA U PAR FOTOGRAFIJA

 

 

  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 − 1 =