Otvoren Barski ljetopis – Bilja Krstić i Bistrik orchestra


Otvoreno 35. izdanje Barskog ljetopisa

Bilja Krstić & Bistrik orchestra podigli zavjesu ovogodišnjeg Ljetopisa

Spičanović:Ljeto u Baru počinje sa početkom Barskog ljetopisa“

Bar, 16. jul 2022. godine

Trideset peto izdanje Barskog ljetopisa, multimedijalne smotre kulture i umjetnosti u podrumijskom gradu, sinoć je svečano otvoreno na Ljetnjoj pozornici Doma kulture velikim koncertom Bilje Krstić & Bistrik orchestra.

Nekoliko stotina gostiju i posjetilaca sa oduševljenjem je ispratilo dvočasovni koncert ovog ansambla, prepoznatljivog zvuka i izvođačkog ugleda, koji je izveo najveće hitove iz svog dosadašnjeg opusa. Jovano, Jovanke, Chae sukarije, Dum Daga Duma Daga Daj, Puče puška neke su od kompozicija čije je izvođenje publika nagradila gromoglasnim aplauzima potvrđujući tezu da tradicionalna etno muzika i World music uživaju poštovanje i na ovim prostorima.

Festival je, u ime pokrovitelja, zvanično proglasila otvorenim Tanja Spičanović, potpredsjednica Opštine Bar, koja se tom prilikom osvrnula na ugled i značaj Barskog ljetopisa u kreiranju kulturno-umjetničke prepoznatljivosti Crne Gore.

„Izranjali su kroz Barski ljetopis najljepši spomenici njegove kulturno-istorijske baštine, tradicije i viševjekovnog postojanja, prožimajući se sa duhom modernog stvaralaštva i inventivnosti.  I večeras ćemo u taj bogati kulturni milje utkati još jednu nit, brižjivo koncipiranu od djela poslenika kulture širom regiona. Po 35.put pronijeće se sa barskih scena i pozornica raznovrsni zvuci, stihovi, riječi, likovni doživljaji, filmske scene i pozorišni prikazi“, istakla je Spičanović.

Ona je naglasila da će se tokom narednog perioda sublimirati snažni utisci i u svom raznovrsju odjeknuti širom granica Crne Gore, potvrđujući da je Barski ljetopis prestižan kulturno-umjetnički festival kojim se Bar s pravom ponosi.

„Ljeto u Baru počinje sa početkom Barskog ljetopisa. Žubor prošlosti, glas savremenosti i anticipacija budućeg, sklapaju se u savršen kaleidoskop koji nas svake godine iznova mami da pogledamo kroz njega, oslušnemo poruke i osjetimo stvaralačke damare autora. Pozivam vas da naredih mjesec i po dana budemo dio ovog veličanstvenog umjetničkog mozaika. Vjerujem da  večeras započinjemo opus koji će vrijedan pamćenja, ponosa i poštovanja,kao i svi prethodni., zaključila je Spičanović.

Bilja Krstić & Bistrik orchestra uspješno nastupaju već 20 godina. Do sada su ostvarili više od 170 koncerata širom Srbije i svijeta, učestvovali na brojnim festivalima i osvojili  brojne domaće i međunarodne nagrade što ih je pozicioniralo na svjetskoj World music sceni kao izrazito atraktivnu vokalnu tradiciju sa ovih prostora. Nakon sinoćnjeg nastupa na Ljetopisu istakli su zadovoljstvo reakcijama barske publike.

“Na Barskom ljetopisu smo nastupali prije 15 godina i od tada se nije promijenilo mnogo. Srdačan doček i tada i večeras učinili su da se osjećamo kao kod kuće. Izuzetno mi je drago što je publika pjevala sa nama, prija nam kada na koncertima možemo ostvariti interakciju i stvoriti neku lijepu energiju”, kazala je Biljana Krstić.

Muzika koju izvode Bilja Krstić & Bistrik Orchestra je spoj tradicionalne etno muzike, a cappella pesama i etno prizvuka sa elementima improvizacije i savremenim aranžerskim pristupom. Podstaknuta svjetskom World music scenom i uspjesima koje su na tom polju ostvarivali Márta Sebestyén, Stefka Sabotinova, Peter Gabriel, Biljana je odlučila da tradicionalnu muziku sa ovih prostora pretoči u umjetnost.

“Smatram da je Balkan nepresušna riznica i da narodi na ovim prostorima, bez obzira na sve međusobne razlike, nose nešto zajedničko i dobro poznaju jedni druge. Upravo zbog toga, na našim nastupima se mogu čuti i bosanske sevdalinke, makedonske, srpske i crnogorske kompozicije poput Mlada Jelka ljubi Janka. Tradicionalna muzika je ono gdje sam se, nakon godina traženja, u potpunosti pronašla jer je to onaj segment iz kojeg sve potiče i na kojem počivaju svi ostali žanrovi”, zaključila je Krstić.


Program Barskog ljetopisa nastavlja se večeras. U Zavičajnom muzeju Bara, sa početkom u 21h,  izložbom Mila Milunovića otvara se likovni segment i prva od pet  izložbi ovogodišnjeg Ljetopisa.

Izložba Mila Milunovića, jednog od najznačajnijih crnogorskih likovnih umjetnika XX vijeka, prezentuje 26 radova poznatog umjetnika, od kojih vecina predstavljaju novootkupljena djela Narodnog muzeja Crne Gore i na ovoj izložbi prvi put se izlažu javnosti. Publika, koja Milunovićevo djelo poznaje uglavnom preko maritimnog ciklusa i primorskih motiva, biće u prilici vidjeti radove različitih žanrovskih opredjeljenja koji otkrivaju jednog malo poznatog Milunovića, u svoj ljepoti njegovog raskošnog talenta.

Izložba se realizuje u saradnji sa Narodnim muzejem Crne Gore, JU Muzeji i galerije Podgorice i JU muzeji i galerije Nikšića.

U postavci će biti do 30.jula 2022, a otvoriće je selektorka likovnog programa 35.Barskog ljetopisa, istoričarka umjetnosti, dr Anastazija Miranović.

Pola sata kasnije, na sceni u Starom gradu, biće odigrana predstava “Noć Tribada” u režiji Branka Ilića. Produkcijsko ostvarenje NVO Teatar mladih, realizuje se kao dio pratećeg programa Festivala, a cilj ovog projekta je da se kroz umjetničku – pozorišnu formu približe teme koje su aktuelne u crnogorskom društvu, te da se afirmiše borba za istinskom ravnopravnošću između žena i muškaraca i važnost emancipacije žena u Crnoj Gori.  U predstavi igraju Jelena Simić, Ivona Čović, Lazar Đurđević i Branko Ilić.

Svi podaci o programima i dodatne informacije dostupne su na sajtu Festivala www.barskiljetopis.me

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen + 1 =