Otvoren Cetinjski forum

OTVORENA EVROPA ILI ZATVORENI BALKAN

Na Cetinju je otvoren Cetinjski forum u organizaciji FCJK i Crnogorskog PEN centra koji će trajati dva dana, a koji okuplja brojne najznačajnije regionalne univerzitetske profesore, predstavnike civilnoga sektora i novinare. Tema ovogodišnjega Foruma je „Crna Gora: otvorena Evropa ili zatvoreni Balkan.

Na otvaranju Cetinjskoga foruma pozdravnu riječ ispred FCJK uputio je dekan toga Fakulteta prof. dr Adnan Čirgić, a ispred Crnogorskoga PEN centra doc. dr Aleksandar Radoman.

Na početku obraćanja, Čirgić je konstatovao da je Crna Gora zemlja kojom vladaju oni čiji je cilj ukidanje njezina suvereniteta i državne nezavisnosti, zemlja čija vladajuća elita proslavlja jubilej njezine aneksije i vojne okupacije od prije nešto više od 100 godina, zemlja čija vlast brutalno gazi Ustav i negira osnovna ljudska prava i simbole državnoga identiteta, zemlja čije su institucije zarobljene od strane onih koji rade protiv interesa svoje države i svojih građana a u korist tuđe države i tuđe ideologije, te da ih je društvena situacija u kojoj se nalazimo obavezala da kao naučna i visokoškolska ustanova koja ne pristaje na gušenje sloboda, na autokratiju i nacional-šovinizam organizuju ovaj forum kako bi se okupili i jasno iznijeli probleme koji pritiskaju naša društva te dogovorili zajedničku strategiju odbrane od ideologije za koju se dugo vjerovalo da je poražena u Drugome svjetskom ratu. Čirgić je podśetio na borbu profesora s toga Fakulteta protiv klerikalizacije društva i na posljedice koje je Fakultet zbog otvorenog suprotstavljanja vlasti pretrpio. Podśetio je i da su prošle godine učesnici simpozijuma Cetinjski filološki dani svjedočili neviđenoj sceni kad su pod pratnjom policije morali napuštiti hotel u kome su bili smješteni.

Čirgić je upozorio na propagande mehanizme koji maskiraju opasnost srpskog nacionalizma fabrikovanjem tzv. crnogorskog pa svi oni koji se bore za to da i Crnogorci u državi Crnoj Gori sačuvaju pravo na svoj jezik, na svoju književnost, na svoju kulturu, na svoj nacionalni identitet bivaju prokazani kao crnogorski desničari, ekstremisti ili nacionalisti, , o čemu svjedoči nečasni izvještaj BIRN-a o desničarskim organizacijama i pojedincima u Crnoj Gori.

Crna Gore koja je bila na pragu Evropske unije i regionalni predvodnik u pristupanju EU ovih dana, istakao je Čirgić, zatvara vrata svoje evropske budućnosti ulaskom u Otvoreni Balkan. Evropske vrijednosti kojima je Crna Gora stremila prethodnih godina ustupaju mjesto ideologiji i politici Vučićeva Srpskoga sveta koju aktuelni premijer u tehničkome mandatu dosljedno sprovodi. Otvoreni Balkan, prema Čirgićevim riječima, predstavlja obećani svijet za kriminalce, kleronacionaliste i autokrate koje ga zagovaraju. Čirgić je zaključio da je dužnost govoriti istinu o civilizacijskome sunovratu koji nas čeka i u kojem se dobrim dijelom već nalazimo.

Aleksandar Radoman upoznao je prisutne s istorijatom Crnogorskoga PEN centra koji je od osnivanja pružao snažan otpor velikodržavnim projektima i politici rata i etničkoga čišćenja. Istakao je da podjela u Crnoj Gori nije etnička, niti motivisana različitim porijeklom, jezikom, običajima i kulturom, već je u osnovi riječ o podjeli u čijem su središtu određene vrijednosti, a da je ključni element te podjele zapravo odnos prema pitanju kojem bi civilizacijskome krugu Crna Gora trebala pripadati. U akademskoj zajednici danas tako imamo dva pristupa interpretaciji prošlosti. Prvi pristup crnogorsku istoriju promatra kroz prekohiljadugodišnju prizmu borbe za opstanak Ta se podjela, prema Radomanovim riječima, danas reflektuje i na viziju crnogorske budućnosti pa jedni Crnu Goru vide u Evropskoj uniji, a drugi u Vučićevom Otvorenom Balkanu, odnosno Srpskom svetu.

Radoman je podśetio na ponovno pokrenuti diskurs Srbije o promjeni granica te direktnom miješanju Vučićeve politike i Beogradske patrijaršije u izborne procese u Crnoj Gori, ali i na činjenicu da su svi elektronski mediji s nacionalnom frekvencijom u Crnoj Gori, izuzev jednoga, nakon avgusta 2020. godine došli pod kontrolu Vučićevih političkih saveznika ili su u vlasništvu tajkuna iz Srbije što svjedoči da je Crna Gora medijski okupirana teritorija.

Na meti proruskih vlasti konstantno su pisci, novinari i intelektualci koji se kritički odnose prema velikosrpskim planovima i ruskim uticajima, a neki od njih, poput članova Crnogorskoga PEN centra pisaca Milorada Popovića i Andreja Nikolaidisa izloženi su prijetnjama i uvredama i od samog premijera i partija na vlasti, što dodatno raspiruje govor mržnje na društvenim mrežama i portalima. Na udaru su i ustanove koje promovišu kulturu dijaloga, slobodu govora i bave se proučavanjem crnogorskoga jezika i kulture, poput Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i Otvorenoga kulturnog foruma.

U tom svijetlu organizovanje Cetinjskoga foruma, kao otvorene tribine koja je okupila neke od najznačajnijih regionalnih intelektualaca i građanskih aktivista, Radoman smatra izuzetno važnim doprinosom dijalogu o aktuelnim problemima regiona. Crnogorski PEN centar je više puta javno upozoravao na to da projekat u koji se ovih dana od strane Vlade koja uživa podršku 2,8% građana, Otvoreni Balkan, nije ni zamišljen kao nova vrijednost povezivanja i saradnje država na Zapadnome Balkanu utemeljenim na evropskim standardima, već kao politički dogovor dvojice autokrata kako da, simulirajući inkluzivnost i ekonomsku saradnju, realizuju projekat prekrajanja granica na Balkanu.

Nastavak možete pratiti na linku

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − fifteen =