Otvoren osmi književni festival Literitorija


Trodnevni regionalni književni festival ,,LiTeritorija” koji se realizuje u okviru redovnog književnog programa KIC-a „Budo Tomović“ otvoren je sinoć u sali Dodest.  Iz godine u godinu tematski drugačija, osma „LiTeritorija”  je otvorila novo književno polje i u fokus stavila kratku priču. Simboličnim naslovom ,,Gdje je priča“ uz  relevantne i inspirativne goste sa domaće i regionalne scene, ovogodišnjem izdanjem festivala namjera je da se o kratkoj priči kao specifičnoj književnoj formi, ali i potrebi da se dodatno afirmiše, kaže riječ više iz nove perspektive.

Otvarajući VIII ,,LiTeritoriju” direktorica KIC-a Aida Batilović,  kazala je da se iz godine u godinu na LiTeritoriji pokreću različite književne teme, razgovori i čitanja, afirmiše dobra savremena književnost i približavaju njeni pisci i čitaoci. ,,Time se neprekidno širi književna teritorija ovoga festivala, kao i njegov značaj među kulturnim događajima grada. Danas on ima vidljivo mjesto na regionalnoj književnoj festivalskoj sceni i vrlo smo ponosni na to’’, istakla je Batilović.

Kroz dijaloški koncept koji je festival zadržao i ove godine, prve večeri u okviru glavnog programa razgovorali su pisci Željko Janković, Marina Gudelj i Tijana Rakočević, uz moderaciju književnog kritičara Vladimira Arsenića. Svako od njih je kroz lični pristup i iskustvo pisanja pokušao da odgovori na pitanje statusa kratke priće, ali i približi proces nastajanja sopstvenih priča, kroz ono što ih usmjerava i inspiriše dok stvaraju. Bilo je riječi o pomalo marginalizovanom i potisnutom mjestu koje kratka priča ima u odnosu na ostale žanrove, ali i važnosti postojanja festivala poput „LiTeritorije“ koji treba da osvijetle i skrenu pažnju na teme koje nijesu dominantne na književnoj sceni ili o kojima se vrlo malo govori.

Druge večeri festivala, publika će imati priliku da bude dio relevantnog kritičkog i teorijskog diskursa, kroz razgovore sa piscima: Alenom Begić, Srđanom Gavrilovićem i Nikolom Nikolićem, dok je treća noć „LiTeritorije“  rezervisana za čitanja, gdje će učešće uzeti svi gosti ovogodišnjeg izdanja i za publiku čitati svoje kratke priče.

Sva tri dana, kao dio pratećeg programa festivala, organizuje se radionica pisanja kratke priče koju za grupu studenata i srednjoškolaca vodi pisac Srđan Srdić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 + fifteen =