Otvorena izložba Andreje Kulunčić u Modernoj galeriji


Izložba „MI: GLASOVI“, umjetnice Andreje Kulunčić otvorena je u Modernoj galeriji, u organizaciji JU Muzeji i galerije Podgorice.

Vizuelna umjetnica Andreja Kulunčić, čiji rad predstavlja jedan od ključnih opusa društveno angažovane umjetničke prakse u Hrvatskoj, predstavlila se podgoričkoj publici izložbom „MI: GLASOVI“. Izložba predstavlja radove nastale tokom protekle dvije decenije, te se može sagledati i kao retrospektivan pregled.

U svojoj umjetničkoj praksi, Andreja Kulunčić detektuje društvene nepravde i istražuje načine na kojima im se možemo suprotstaviti. Maloljetne trudnice u Engleskoj, bosanski radnici u Sloveniji, migranti u Austriji, indonežanski radnici u Hrvatskoj, radnici bez papira u Švajcarskoj, otpuštene radnice najvećeg trgovačkog lanca u Hrvatskoj, osobe nenormativnih identiteta, žene, sindikalni borci i borkinje, političke zatvorenice – samo su neki su od mnogobrojnih čiji nevidljivi, neprivilegovani životi markiraju globalni svijet. Pomoću njihovih glasova, Kulunčić unosi promjenu u uobičajeni i jednosmjerni način na koji percipiramo svoju okolinu.

Izložba izgrađena oko pet stanica – novinska naracija, zona pokretnih slika, svjedočanstva zatvorenica, mentalna mapa autorice  i sekvencijalno nizanje plakata – na različite načine okuplja ljude koji su konsenzusom potisnuti na društvenu marginu. Prolaskom kroz galeriju, publika spoznaje nevidljive niti koje čine kolektivni pogled i glas društveno neprivilegovanih osoba.

Izložba je dio manifestacije DEUS 2023 i biće otvorena do 31. januara 2024.

FOTO: Samir Lačević

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 + five =