Otvorena izložba Bokeljski Hrvati 2021


Izložba Bokeljski Hrvati 2021 otvorena je u Porto Montenegru u crnogorskom gradu Tivtu. Portreti bokeljskih Hrvata s porukama u tehnici kolaža djelo su fotografa Krste Vulovića i Filipa Popovića te grafičkog dizajnera Pere Vojkovića. Oni nose emotivne poruke koje su most prema budućnosti i boljem razumijevanju dvaju naroda.

„Ovaj projekt nastavlja njegovati hrvatski nacionalni, kulturni, jezični i vjerski identitet istodobno afirmirajući dobrosusjedske odnose Crne Gore i Republike Hrvatske. Podrška dvaju Predsjednika svjedoči velikom značaju ovoga projekta. Uvjerenja sam da će projekt nastaviti živjeti i biti razlog naših novih okupljanja u godinama pred nama.“ – izjavio je Boris Bastijančić, posebni savjetnik Predsjednika CG.

Projekt Putevima bokeljskih Hrvata, pod kojim se održava izložba, održava se pod pokroviteljstvima predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, a uz podršku Ministarstva kulture i medija republike Hrvatske te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

„Ovo je četvrta godina projekta te sam od samih početaka imao priliku gledati stvaranje ove zaista divne i korisne kulturno – edukativne priče. Četiri i pol godine sam veleposlanik u Crnoj Gori i naučio sam puno o Hrvatima Boke. Znam da ću ih trajno nositi u srcu, o njima ću pričati, ali i pisati. Ovim putem zahvaljujem svima koji su uključeni u ovaj projekt i rade na povezivanju dvaju naroda. Zahvalan sam i sretan što imamo priliku svjedočiti i sudjelovati na ovome zaista vrijednom i posebnom projektu.“ – izjavio je NJ.E. Veselko Grubišić, ambasador RH u Republici Crne Gore.

Posebno zanimljivo i emotivno bilo je vidjeti aktere ove izložbe koji su spremno i veselo pozirali pored svojih portreta, a među njima su: profesorica Vanda Babić Galić, svećenik Kotorske biskupije Don Robert Tonsati, pomoćnica ravnatelja i profesorica matematike u kotorskoj osnovnoj školi Dijana Milošević, predsjednik Hrvatskoj nacionalnog vijeća CG Zvonimir Deković, urednica na radiju Dux Tanja Grabić, legendarni vaterpolist i zlatni olimpijac Mirko Vičević, a uz njih izložba pokazuje portrete i: demografa, profesora i pročelnika Odjela za sociologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu Roko Mišetića, bivše Miss Hrvatske i uspješne poslovne žene Ivane Petković Čevra, istaknutog hrvatskog odvjetnika Borisa Šavorića te učenika Karla Schuberta i  Doris Deković.

„Ovaj projekt je zalog da će se o budućim generacijama Hrvata u Boki govoriti i truditi se da i oni ostanu na ovim prostorima, a da će Hrvatska biti podrška u svemu tome što oni trebaju. Entuzijazam Tonija Dabinovića i njegova tima je dokaz da pojedinac svojom kreacijom i upornošću može ustrajati na ovakvom jednom projektu i pokazati da je jedino suradnjom na kulturnom, edukacijskom i političkom planu to moguće.“ – izjavila je ambasadorica projekta Sanja Putica.

Projekt Putevima bokeljskih Hrvata održava se u kontinuitetu posljednje četiri godine. Cilj projekta je kulturna razmjena između dviju država, bolje međusobno razumijevanje i bolja suradnja dvaju naroda. Donatori projekta su: HEP – Hrvatska elektroprivreda, Porto Montenegro te hotel Regent Porto Montenegro.

„Za nas kao najmanju zajednicu u Crnoj Gori jako je bitno da su pokrovitelji ovakve manifestacije Predsjednici dvaju država. Čuli smo afirmativne poruke o hrvatskoj zajednici i o potrebi dvaju država da očuvaju ovu našu najmanju zajednicu koja se nalazi u Crnoj Gori, a koja je zaista blago.“ – zaključio je Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 1 =