Otvorena izložba crteža na temu „Živjeti zdravo, jer ZDRAVLJE je sve”


Obilježavajući jubilej 20. godina rada, kao i 11. novembar Nacionalni dan kontrole duvana, Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) u saradnji sa Opštinom Bar organizovalo je izložbu crteža na temu „Živjeti zdravo, jer ZDRAVLJE je sve”. Izložbu u Hotelu Sea Fort u Sutomoru otvorila je direktorka Instituta za onkologiju KCCG u Podgorici dr Sanja Lekić, nakon pozdravne riječi domaćina večeri menadžerke Hotela Sea Fort gđe Maje Knežević i uvodne riječi o dvadesetogodišnjem radu i djelovanju Društva sekretara CDPR-a Domagoja Žarkovića.

Inače ova interesantna izložba pored promocije nepušenja, kao zdravog načina života ima i svoju edukativno – preventivnu funkciju i priređena je da posluži kao jedan vid prevencije, da građani na jedan drugačiji način vide sve negativne strane pušenja po zdravlje. Naglašavamo da pušenje predstavlja takođe i veliki materijalno – finansijski udar na budžet i džep pušača i njegove familije. Pušenje (u prostoru kojem je to zabranjeno, a tih prostora po Zakonu je veliki broj) predstavlja istovremeno i nepoštovanje novog crnogorskog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda iz avgusta 2019. godine.

Takođe naglašavamo, po ko zna koji put, da je od posljedica pušenja kao jedne od najtežih bolesti zavisnosti samo u prethodnoj godini, kako navodi SZO u svijetu umrlo blizu devet miliona, a u Crnoj Gori preko 1.500 osoba.

Pušenje duvana je najranija, najrasprostanjenija i društveno najprihvatljivija loša navika čovjeka uz epitet da je to „jeftino i legalno drogiranje”. U XX stoljeću agresivno se razvija industrija duvana koju prati veliko povećanje broja pušača zahvaljujući jednim dijelom i agresivnom marketingu, tako da početkom XXI stoljeća u svijetu duvan puši oko 1 milijarda muškaraca (oko 35 % muškaraca u razvijenim i oko 50 % muškaraca u zemljama u razvoju) i blizu 500 miliona žena (oko 22 % žena u razvijenim i 9 % žena u zemljama u razvoju). Pušenje duvana u razvijenim zemljama se smanjuje, a povećava se u nerazvijenim i zemljama u razvoju. Svaka popušena cigareta skraćuje životni vijek za 5 do 15 minuta, tako da pušač prosječno živi 10 – 15. godina kraće od nepušača. Dokazano je da duvan štetno djeluje na ljudsko zdravlje, tako što učestvuje u nastanku mnogih bolesti (dokazana je direktna veza između pušenja duvana i raka pluća, zatim astme, emfizema, hroničnog bronhitisa, oboljenja kardivaskularnog sistema, infarkta srca, moždanog udara i drugih bolesti).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen + one =