Otvorena izložba dizajnerke Maše Vukmanović “Narativ dizajna”


Izložba dizajnerke Maše Vukmanović “Narativ dizajna”, otvorena je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju. Na izložbi koju organizuje Narodni muzej Crne Gore predstavljen je veliki broj projekata, od brendiranja i grafičkog dizajna, sve do proizvoda, nameštaja i prostornog dizajna.

Kustiskinja izložbe, istoričarka umjetnosti Snežana Ivović, kazala je da su radovi nastali u periodu od deset godina i predstavljeni su kroz šest različitih tematskih cjelina: Hotel Priča, Kokošvaroš, Kultura, Nauka, Tehnologija i Namještaj.

-Tehnički koncipirani kroz različite medije – printove, monografije, časopise, djelove namještaja – već na prvi pogled reflektuju na širok dijapazon i raznolikost dizajnerskih interesovanja Maše Vukmanović. Prefinjen i jasan dizajnersko-umjetnički rukopis posmatraču nameće utisak perfekcionizma, maštovitosti, lakoće izvođenja i krajnje profesionalnog pristupa u svim oblastima i vrstama dizajna – kazala je Ivović i dodala da je osnov svih cjelina dizajna duboko, studiozno promišljanje koncepta, koji nosi jednu zajedničku crtu, da svaki rad za sebe ima svoju priču.

Maša Vukmanović, rođena je u Parizu 1979. godine. Nakon gimnazije, završava Studije dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, smjer produkt dizajn. Karijeru započinje još za vrijeme studija radeći kako na projektima vizuelnih komunikacija za različite kulturne manifestacije, tako i na svojim prvim proizvodima za Cedevitu. Od 2003. radi u agenciji Public Image, da bi 2005. otvorila svoj prvi multidisciplinarni studio za dizajn.

Kreativni studio Maša Vukmanović otvara 2014. Studio je angažovan u projektima širokog spektra dizajna, od dizajna sitnih upotrebnih predmeta, preko dizajna kompleksnijih uređaja i namještaja, do dizajna izložbenih štandova, enterijera, prodajnih mjesta i prostornih intervencija. Osim produkt dizajna u širem smislu, aktivna je i u području brendinga i vizuelnih komunikacija.

Od 2018. angažovana je kao kreativni direktor u brendu namještaja Milla&Milli.

Maša Vukmanović aktivan je izlagač. Od 2003. radove kontinuirano izlaže na svim relevantnim domaćim i međunarodnim strukovnim izložbama u raznim kategorijama – produkt dizajn, vizuelne komunikacije, prostorne intervencije, cjeloviti projekti. Radovi su joj prikazani na svim bitnim sajmovima namještaja poput milanskog Salone del Mobile, pariškog Maison et Objet itd.

Dobitnica je mnogih domaćih i svjetskih strukovnih nagrada u različitim kategorijama, uključujući Red dot Design Award, Red dot Brand Award, iF Design Award, German Design Award, German Brand Award, Archiproducts Design Award, Big SEE Wood Design Award, Big SEE Product Design Award, kao i nagrade i priznanja HDD-a (Hrvatsko društvo dizajnera).

Izložba će biti otvorena do kraja avgusta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − 3 =