Otvorena izložba “Jedno mjesto” Tijane Gordić u Modernoj galeriji


17.12.2021.

Sinoć je u okviru manifestacije Decembarska umjetnička scena u Modernoj galeriji otvorena izložba “Jedno mjesto” umjetnice Tijane Gordić. Izložbu realizuju JU Muzeji i galerije Podgorice, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada, a u sklopu manifestacije Decembarska umjetnička scena.

Prisutne je ispred JU Muzeji i galerije Podgorice pozdravila Hristina Bošković, saradnica JU Muzeji i galerije Podgorice, i najavila kustoskinju izložbe Selmu Đečević.

„Tijana Gordić je izvrstan crtač, kolorista i poznavalac harmonije. No, ono što njeno osebujno slikarstvo napućuje životvornom snagom je potentni stvaralački temperament. On emanira i romantičnu sjenu i drske hirove fantazije. Ta ljupka odlučnost njenog slikarskog temperamenta svoja polazišta nalazi, prije svega, u aristotelovskom načelu Horror vacui. Popunjenost formata od ruba do ruba slike savršeno organizovanim kolopletom detalja podsjeća na sunčev mlaz rasut po slikarskom platnu. Iz ovakvog tretmana izbija smjelost. Manir je mučan, a likovna predstava prirode u karakteru laka, neuhvatljiva  i treperava. Ovakav kontrast prija oku posmatrača. Gledalac  uživa u naporu stvaranja tajanstvene, tanane, romantične poezije. Bez obzira na mnoštvo detalja ovdje nema ničeg nepotrebnog. Uprkos složenom postupku, raskoši sitnih detalja kojima je slika savršeno nagizdana, kompozicija je toliko skladna da povremeno izgleda kao da je slikana u jednom tonu, nad kojim baršunaste perlice diskretno blistaju kao suton treperave prašine pod ljetnjim suncem. Njeni pejzaži odišu blagim sanjarenjem. Nad njima lebdi romantična sjena. Umjetnica iskreno voli prirodu, nju posmatra sa jednakim angažovanjem intelekta i umjetničke intuicije koliko i sa ljubavlju. Ova svojstva se očituju u autohtonoj deskripciji pejzaža i njegovoj umjetničkoj vrijednosti koja proizilazi iz umijeća da unese fina tumačenja osjećanja u purpurne slikarske simfonije.” istakla je Đečević.

Tijana Gordić rođena je 1986. godine u Bijelom Polju. Diplomirala 2009. godine u klasi profesora Rajka Todorovića Todora, odsjek slikarstvo, na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG) od 2010. godine. Od 2018. godine ima status samostalne umjetnice. Živi i radi na Cetinju. Samostalno je izlagala u Parizu (2018, 2012); Kotoru (2018, 2016, 2012); Splitu (2016); Podgorici (2015); Zagrebu (2015); Tivtu (2013, 2011); Perastu (2011) i Bijelom Polju (2011). Učestvovala na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Francuska, Makedonija, Bugarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Grčka). Dobitnica je Prve nagrade ,,Bjelopoljsko likovno proljeće” (2019); Nagrade za zajednički rad sa Adinom Rastoderom, Hercegnovski zimski salon (2014); Nagrade za slikarstvo ,,Milunović, Stijović, Lubarda “, ULUCG, Podgorica (2013). Predstavljala Crnu Goru na Međunarodnom bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana (zajednički rad sa Adinom Rastoderom), Solun (2011). Dobitinica nagrade Ekonomskog fakulteta u Podgorici (2010); Druge nagrade ,,Bjelopoljsko likovno  proljeće” (2010, 2009, 2008); Nagrade Prijestonice Cetinje (2009); Nagrade za crtež, Fakulteta likovnih umjetnosti, Cetinje (2006).

Izložba će biti otvorena za javnost do 31.01.2022. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × three =