Otvorena izložba „#kosmickiritmovi2020“ Milene Mijović Durutović


U četvrtak, 5. novembra u prostoru Moderne galerije u Podgorici otvorena je izložba vizuelne umjetnice, Milene Mijović Durutovićić pod nazivom „#kosmickiritmovi2020”. Za ovu priliku selektovano je 12 radova rađenih kombinovanom tehnikom, uz instalaciju u prostoru koja čini centralni dio postavke.

Izložbu je otvorila mr Maša Vlaović, kustoskinja izložbe i istoričarka umjetnosti koja potpisuje uvodni tekst kataloga. Vlaović je istakla: „U težnji da izrazi punoću specifičnih umjetničkih ideja, umjetnica je pronašla najsavršeniji izraz kroz upotrebu plave nijanse „Internacionalne klajnovske plave”. Plava boja je jedina boja izvan dimenzija, pa dobija vrijednost materije, prostora i svjetlosti. Ideja o svođenju slikarstva na jednu boju je veliki izazov, jer je težište samo na suštini, tačnije na boji, koja se na skali spektra kreće od ultramarina do plavog pigmenta. Klajnovska plava ima različitu simboliku, povezana je sa spiritualnošću, dostojanstvom, beskrajem i kontemplacijom. Nalazimo je u raznim umjetničkim epohama kao dominantnu boju (od plave gleđosane opeke na Ištar kapiji u Novovavilonskoj umjetnosti, preko Đotovih slika sa istaknutom plavom pozadinom u Protorenesansi, Pikasove plave faze do Iv Klajnovih radova). Svojom ključnom „plavom fazom” Milena pokušava da definiše prostor, u koji postavlja kinetičku instalaciju i slike koje su uvijek odraz duge i sadržajne kontemplacije. Kroz upotrebu čiste boje, pigmenta želi da iskaže „čistu ideju” i tim konceptom je bliska umjetnosti minimalizma.”

Na otvaranju izložbe obratio se i direktor gradskog Muzeja Podgorice, Vučić Ćetković, izrazivši zahvalnost umjetnici što je svojim projektom na autentičan način doprinijela programskoj profilaciji Muzeja, kao i estetskoj raznolikosti crnogorske umjetničke scene. “Ovaj interdisciplinarni rad Milene Mijović Durutović nagovještava i naš programski koncept za narednu godinu. Poseban fokus biće stavljen na savremene umjetničke pristupe i djela nove produkcije. U tom cilju unaprjeđujemo tehničke i arhitektonske uslove izlagačkih prostora Muzeja grada.
Redefinisali smo i procese programske selekcije i preispitali modele saradnje sa umjetnicima. Sve te inovacije prepoznaju različite tokove na crnogorskoj vizuelnoj sceni, odražavajući potrebe umjetnika i interesovanja stručne javnosti i likovne publike”, istakao je Ćetković.

Milena Mijović Durutović (1971) je vizuelna umjetnica i kustoskinja. Osnovne studije je završila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a magistarske na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Članica je ULUCG. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrada i priznanja iz oblasti umjetnosti, a njena djela se nalaze u značajnim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama. Kustoskinja je u Centru savremene umjetnosti Crne Gore. Stručna je konsultantkinja iz oblasti dizajna enterijera i namještaja. Živi i
radi u Podgorici.

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 24. novembra 2020. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


7 − 2 =