Otvorena izložba Marka Lukovca

U utorak, 16. juna 2020. godine, u Modernoj galeriji u Podgorici otvorena je izložba akademskog slikara Marka Lukovca. Izložba je realizovana u okviru manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto”. Za ovu priliku selektovano je trinaest radova velikog formata rađenih u različitim slikarskim tehnikama.

Izložbu je otvorila kustoskinja Muzeja i galerija Podgorice mr Selma Đečević koja potpisuje uvodni tekst kataloga “Moguća predvorja edenskih vrtova”. Otvarajući izložbu Đečević je, između ostalog, kazala: „Slike predstavljene na izložbi u Modernoj galeriji presjek su Lukovčevog slikarstva nastajalog u posljednjih deset godina. No, putem srodnih tematskih niti djela su povezana u cjelinu čije izvorište čini panteistički pristup promišljanju života i svijeta i njegovog likovnog kazivanja.
Takav pristup izrazito se očituje u sveprisutnim predstavama prirode, te njene neraskidive vezanosti i prožimanja sa prikazima nage i masivne ljudske figure koja uprkos svojoj putenoj gorostasnosti često ostaje znalački, poput mimikrije, utkana u nemirni ali blaženi ambijent prirode.
Floralni motivi, lišće, drveće i ptice, lakokrila čudesna stvorenja i srebrni putiri – ritmovi su kojima se ispisuju tajanstvene glose o drevnoj postojbini čovjeka, o bezimenom beskraju kao nekom opštem počelu najsličnijem prirodi koja i sama vječno u tišini odmara. Ta tišina koja raspolaže različitim značenjima ikonografiju slike nadgrađuje pastoralnim ehom.

Na posljetku, kako zapaža Đečevićeva “na Lukovčevom radu se uočava prodor vitalne snage različitih mitologija: od antičkih, judeo – hrišćanskih, staroslovenskih i islamskih do divljenja misticizmu Dalekog istoka što nas upućuje na individualnu interpretaciju i osobenu likovnu transformaciju ovog bogatog nasljeđa koja nosi plemenitu poruku ekumenskog karaktera. Ova umjetnost koja religioznost promatra kroz filozofski okular ne posjeduje eshatološku napetost, niti iščekuje “sotera”, ona prikazuje kontemplativni mir, sklad svih stvari na zemlji kao mogućem predvorju edenskih vrtova”.

Izložba će biti otvorena za pośetioce do 12. jula 2020.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 5 =