Otvorena izložba Nataše Đurović “Unutrašnji svjetovi/Inner Worlds” u Modernoj galeriji


            Podgorica, 08. april 2022. godine

Sinoć je u Modernoj galeriji otvorena izložba vizuelne umjetnice Nataše Đurović pod nazivom “UNUTRAŠNJI SVJETOVI/ INNER WORLDS”.

Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

“Novi ciklus Unutrašnji svjetovi Nataše Đurović nastao je iz poniranja, istraživanja i promišljanja o unutrašnjoj pojavnosti stvari koje je okružuju. U jednom dijelu radova ona propituje intenziviranje unutrašnjeg života podstaknuto redukcijom životnih aktivnosti u pandemijskom režimu. Izolovani subjekt sabira se i usredsređuje na bitno, suštinsko. U ovoj postavci, nizovi slika objedinjeni su tajnama unutrašnjeg pikturalnog ustrojstva formalne različitosti u višeznačne, apstraktne predstave, prije svega kao dramatične vizuelne strukture unutrašnje slike i njenog beskrajnog prostora. Slike su nastale u kombinovanoj tehnici na platnu u izbalansiranom odnosu crnog i bijelog, pokretljivosti i nepomičnosti, teku kao kroz vrijeme – prostorno nedovršeno. Nedovršeno vrijeme se osjeća u svakoj slici bez rubova i u cijeloj postavci izložbe. Ovo djelo je obilježeno apokaliptičnim sjenkama ženskog rukopisa velike intuitivne energije. Možda je baš to mnoštvo utisaka u koji se slivala svijest o stvarnosti – ujedno i jedinstvena motivacija građenju intimne ograde za onirične drhtaje. Ove forme predstavljaju nedvosmislen doživljaj koji u sebi stapa sagledavanje sopstvenog, unutrašnjeg bića, onoga što je krhko i nevidljivo na prvi pogled. Dramatičnost na Natašinim slikama čini njen izraz snažnim i upečatljivim. U slikarskom gestu sve zrači snagom pokreta i unutrašnjom tenzijom obuzdane energije. Prvi potezi kista i prve mrlje akrilne boje- akvarela, tuša, tragova presovanog ugljena i grafitne olovke –  kao da dugo čekaju u nekom imaginarnom prostoru prije nego što otpočnu svoj život na platnu. Ovom izložbom Nataša je pokazala da je ostala dosljedna u svojoj slikarskoj misiji kako bi putem čistih likovnih vrijednosti –  linije, boje, konture – dočarala čisti duh i emociju.“, istakla je Duletić u svom obraćanju publici.

Nataša Đurović rođena je 1963. godine u Doboju. Diplomirala je 1986. godine na Kulturološkom fakultetu na Cetinju, odsjek konzervacije – restauracije slikarskih djela. Bila je stipendista francuske Vlade u Parizu tokom specijalizacije (1989/1990). Godine 1992. magistrirala je likovnu tehnologiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Đurović je redovni profesor Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Od 1989.g. aktivna je kao likovni umjetnik, realizujući svoje umjetničke ideje u različitim medijima: crtežu, slici, fotografiji, ambijentalnoj i zidnoj instalaciji, performansu. Izlagala je na kolektivnim izložbama u Francuskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji, Švedskoj, Austriji, Italiji, Hrvatskoj, Kanadi, SAD i Makedoniji. Samostalno je izlagala u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji, San Marinu i BiH. Dobitnik je više nagrada za umjetnički rad.

Izložba će biti otvorena do 29.04.2022. godine.

Foto: Samir Lačević (Copyrights JU Muzeji i galerije Podgorice)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve − 9 =