Otvorena izložba ”Prvi kraljevi Evrope” u Čikagu


Na izložbi “Prvi kraljevi Evrope”, koja je 31. marta otvorena u Field muzeju u Čikagu, zastupljeni su i muzejski predmeti iz arheološke zbirke JU Muzeji i galerije Podgorice. Izložba istražuje uspon moći u antičkoj Evropi predstavljajući muzejske predmete iz arheoloških zbirki jedanaest evropskih zemalja – Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije i Slovenije.

„Međunarodna saradnja na stvaranju Prvih kraljeva Evrope jedan je od najposebnijih i najdragocjenijih aspekata ove izložbe“, izjavio je Bill Parkinson, kustos Field muzeja i ove izložbe. “Izložba je realizovana u partnerstvu sa 11 evropskih zemalja, Sjedinjenih Država i Kanade, uz učešće 26 različitih muzeja. Mnogi muzejski predmeti koji su zastupljeni u okviru ove postavke nijesu do sada bili izloženi izvan zemalja njihovog porijekla, a neki od njih do sada nijesu nikada izlagani. Prvi kraljevi Evrope je jedinstvena prilika da vidite ove kulturne predmete jedan pored drugog.”

Izložba istražuje koliko je drevna poljoprivreda doprinijela najranijim plemenskim kraljevstvima u Evropi. Više od 700 predmeta predstavljenih u okviru izložbe datiraju iz neolita, bakarnog, bronzanog i gvozdenog doba. Postavkom su izdvojeni neki od najstarijih zlatnih predmeta sa varnenskog groblja, zlatna kruna Tračana, remek-djela izrade mačeva i oklopa, oružja, nakita i još mnogo toga.

Izložba je podijeljena u različita poglavlja koja se fokusiraju na različita hronološka razdoblja. Postavka “Prvi kraljevi Evrope” uključuje arheološke predmete Muzeja grada Podgorice, sa lokaliteta Boljevića Gruda. Bogastvo arheoloških nalaza sa teritorije Crne Gore, ukazuje na tijesnu povezanost sa Bliskim Istokom još u periodu bakarnog doba. Artefakti pronađeni na Maloj i Velikoj Grudi kod Tivta i Boljevića Grudi kod Podgorice ukazuju na ranu pojavu aristokratije i kneževina na našim prostorima. Osim toga, dokaz su o jakim kulturnim vezama koje su imale odlučujuću ulogu u formiranju posebnih plemena tokom bronzanog i početkom gvozdenog doba, a keramički materijal ukazuje na postojanje lokalne produkcije koja prihvata uticaje sa strane.

Izložba u Field muzeju u Čikagu će biti otvorena do 28. januara 2024. godine. Nakon toga izložba će biti predstavljena i u Istorijskom muzeju Kanade.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × three =