Otvorena izložba „Screenshots of Now“ Dritona Selmanija


Podgorica, 21. jul 2021. godine


Sinoć je u Galeriji Art otvorena izložba umjetnika Dritona Selmanija pod nazivom Screenshots of Now.

Prisutne je ispred Muzeja i galerija pozdravila Maša Vlaović, istoričarka umjetnosti koja se osvrnula na Selmanijev dosadašnji rad ističući da se Driton Selmani na umjetničkoj sceni pozicionira i kao posmatrač i kao performer, stvarajući djela na osnovu vlastitih iskustava, perspektiva i sumnji.

Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Ana Ivanović, koja je istakla da ,,Izložbu Screenshoots of now čine fragmenti „umjetnikove sadašnjosti“, djelovi posvećenog umjetničkog djelovanja, dugog trajanja (riječ je o životnom pozivu, offline), počev od najintimnijeg, ličnog prostora i iskustva kao polazišta, dok je s druge sve to stavljeno na uvid javnosti (online), istoj onoj koja ima mogućnost da u svom brzom pogledu i bilježenju iz toga osjeti i pokuša da razumije određeni trenutak u (svojoj) sadašnjosti. Trenutak sada i odmah, koji je karakterističan za društvene mreže i život online, posebno mlađih generacija, u velikoj meri zaglušuje prostor za kritički odnos prema sadašnjosti kao posledice, uzrokovane nekim drugim „sada“, dok mi bivamo u središtu sukcesivne smijene uzroka i posledice.”

Prisutnima se obratio i umjetnik, ističući da mu je bilo zadovoljstvo sarađivati sa timom Muzeja i galerija Podgorice i pozvao je sve zainteresovane posjetioce da pogledaju njegovu izložbu u narednom periodu.

Driton Selmani (Priština, 1987) pripada grupi umjetnika mlađe generacije čija je umjetnička praksa fokusirana na preispitivanje sopstvene pozicije i uloge unutar savremenog trenutka, kao i svih onih slojeva sadašnjosti koji komplikuju njeno razumijevanje. Dritonov pristup je baziran na instinktivnom reagovanju na svoje okruženje, te je njegov rad, zapravo, procesuiranje doživljenog koje se ogleda u aktivnom odnosu prema lokalnim i globalnim fenomenima koji određuju prostor i vrijeme u kojima djeluje. Često inkorporira riječi u svoja djela koja izvodi u najrazličitijim medijima i tehnikama, preispitujući domen i granice djelovanja jezika, koristeći humor i ironiju kao sredstvo komunikacije, nerijetko na dvosmislen, ali poetičan i dopadljiv način.

Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a djela mu se nalaze u javnim kolekcijama u Holandiji, Italiji, Izraelu, Kosovu.

Izložba Dritona Selmanija Screenshots of Now preispituje pojam sadašnjosti, odnosno, one njene aspekte koje savremenost čine veoma kompleksnom. Polazeći od ličnog iskustva, kroz različite medije (video, crtež, fotografiju, tekst, instalaciju), umjetnik stvara jednu vrstu zabilješke o sopstvenoj poziciji unutar datog okvira. Okvir naše savremenosti, proizvodno orijentisan, u kome obitavamo kao radnici i/ili kao potrošači, određen je uslovima nejednake preraspodjele moći uslovljene globalnim kapitalizmom. U tom smislu, pozicija umjetnika se, kroz kritičnost i skepticizam koje zahtjeva upravo takva savremenost, kristališe kao moguća pozicija otklona od svega navedenog. Pojam screenshot-a, odnosno, vrste digitalnog dokumentovanja sadržaja na ekranu, u ovom kontekstu iskorišćen je kao metafora potrebe za brzim bilježenjem trenutka u društvu koje je u stalnom pokretu, optrećenom prezentizmom i činjenjem svega „sada i odmah“. – Ana Ivanović, kustoskinja izložbe

Više o umjetniku: https://dritonselmani.com/

Trajanje izložbe: 20.07–30.09.2021.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × three =