Otvorena izložba “Vrla nova normala 3” Miša Joskića u CZK Ribnica


Izložba “Vrla nova normala 3“ Miša Joskića otvorena je sinoć u CZK Ribnica. Joskić je prikazao 40 djela rađenih akrilnim bojama i sprejevima na platnu. Izložba predstavlja nastavak njegovog rada koji je započet početkom prošle godine u Gradskoj galeriji u Kotoru. Izložbu prati  prezentacija o Joskićevom stvaralaštvu koju je pripremila Maša Vlaović, teoretičarka i istoričarka umjetnosti, kao i video rad Ivana Kneževiča u kojem su sublimirani umjetnikovi radovi nastali u eksterijeru.

Ivana Stanić, predstavnica Kulturne baze Kunst pozdravila je posjetioce, a zatim je Vlaović otvorila izložbu i u svom osvrtu istakla: “Joskić je uhvatio duh vremena u kome živi, razumjevši da je umjetnost 21.vijeka svedena na ideju. Njegovo stvaralaštvo predstavlja namjeru i akciju koja najčešće nastaje u javnom prostoru kao svojstven kritički pravac koji podrazumijeva sljedeće odrednice: eklektika stilova, zaokret u uvjerenjima, ciljevima i oblicima izražavanja u odnosu na modernu umjetnost. Za razliku od moderne koja je bila elitistički orjentisana, postmoderna je donijela potpuni zaokret i jedan novi vid intertekstualnog prožimanja masovne i visoke umjetnosti. Ovaj pravac u umjetnosti postaje nekonzistentan i heterogen, a upravo to pokazuje i ova izložba. Sa pojavom Venturijeve knjige ,,Poruke Las Vegasa“ mi dobijamo i osnovni obrazac kojim se rukovodi postmoderna putem koje ulazimo u jedan potpuno novi svijet hiperrealnosti, sa isječcima različitih kultura, imitacijama prošlosti i simulacijama budućnosti. Joskić uključuje pojavu novog formalnog jezika postmoderne kojim kritikuje društvenu stvarnost, pokazajući otpor i neprilagođavanje. On u svojim djelima sugeriše na pojavu kiča kao unutrašnjeg neprijateja umjetnosti, koga karakteriše preplavljenost degradiranim oblicima, lažnim sjajem, lakim žanrovima, novinskim isječcima, reklamama. Zato u velikom broju djela nailazimo na naglašeni princip kumulacije tj. neumjereno nagomilavanje bez bilo kojeg stilski prihvatljivog oblikovanja. Takođe, interesantna je i primjena stencil art izraz koji podrazumijeva upotrebu dekorativnih elemenata, poput heklanih ručnih radova koje umjetnik koristi kao kalup i aplicira ih na platna putem spreja. Oni daju jednu posebnu dekorativnost djelima uz naglašavanje principa sintezijske percepcije koja podrazumijeva agresiju i napad na čula posmatrača.“ Ona je naglasila da u Joskićevom radu nestaju tradicionalne forme, da on odustaje od estetike lijepog, spajajući različite stilove i uticaje. ,,Umjetnik ima svoju misiju da aktivno učestvuje u mijenjanju svijeta i sredine u kojoj se nalazi. Ipak ova izložba je samo nagovještaj onoga što on zaista može uraditi. Njegov izraz treba premjestiti u javne prostore, napuštene fabrike, gradilišta i omogućiti mu djelovanje putem angažovanih sadržaja.“

Mišo Joskić je rođen u Doboju, BiH. Srednju likovnu školu završio je na Cetinju, nakon koje upisuje Fakultet likovnih umjetnosti, takodje na Cetinju, odsjek Graficki dizajn. Oduvijek ga je zanimalo crtanje, slikanje, ilustracija i street art, kojim se uglavnom bavi, pored oslikavanja enterijera. Izlagao samostalno u Podgorici i Novom Sadu. Ovo je njegova treća samostalna izložba. Živi i stvara u Podgorici. Otac dva dječaka, Mata i Iva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − six =