Otvorena prva samostalna izložba Rastka Radulovića, dobitnika stipendije Fondacije Miloš Karadaglić


U Kuslevovoj kući sinoć je otvorena prva samostalna izložba Rastka Radulovića, ilustratora i slikara iz Podgorice, dobitnika stipendije Fondacije Miloš Karadaglić koja se dodjeljuje darovitim pojedincima koji imaju razvojni izazov ili pripadaju ranjivim kategorijama društva.

Podgorica, 5. april

U Podgorici, u Kuslevovoj kući, sinoć je otvorena izložba pod nazivom “Linija puta: Istočno, južno pa u svemir” umjetnika Rastka Radulovića, u prisustvu njegove porodice i prijatelja, te partnera Fondacije. Ova izložba koja će biti otvorena za pośetioce do 11. aprila je prva Rastkova samostalna izložba i obuhvata 20 djela, koja su nastala u periodu pandemije i nakon nje, odgovarajući na pitanja kada je počela naša pandemija i da li to što je obaveza fizičke distance ukinuta, a granice otvorene, znači da smo izašli iz (samo)izolacije. 

“Izložba “Linija puta: Istočno, južno pa u svemir” svojevrsni je prikaz načina na koji Rastko posebnim i darovitim unutrašnjim svijetom kroz kreativnost oplemenjuje spoljnji svijet, sažimajući mitološke artefakte sa gotovo svih kontinenata. Njegova linija krenula je istočno, preko granice Evrope, do Azije, uzevši ponešto orijentalne mudrosti pomiješane sa samurajskom odvažnošću. Od tog momenta, ta linija se spušta južno, u zemljane tajne južne Amerike, da bi završila u svemiru, gdje je čini se oduvijek bila,” navodi se o izložbi. 

Fondacija Miloš Karadaglić, u saradnji sa kompanijom Petite Geneve Petrović, koja je zvanični partner Rolexa za jugoistočnu Evropu, podržala je realizaciju ove izložbe. “Mnogo sam srećan što je upravo Rastko jedan od naših prvih stipendista, jer sve ono što Rastko predstavlja, u svoj svojoj posebnosti, kreativnosti i talentu je u samoj srži rada naše Fondacije i svega onoga za šta se mi zalažemo – da pružimo direktan, konkretan, ali suptilan doprinos našem društvu. Ovo je prva Rastkova samostalna izložba i djela koja su njen sastavni dio nam zapravo pokazuju jedan različit pogled na svijet. U okolnostima teške i komplikovane realnosti, Rastko nam prikazuje svijet iz perspektive slobode na koju ne utiče ništa i koja se prožima svuda. Rastkov univerzum je svuda oko nas i prikazuje život iz jedne potpuno drugačije prizme i jedinstvenog svijeta sna na kojem ja lično Rastku vrlo zavidim,” izjavio je Miloš Karadaglić, predsjednik Fondacije. “Rad u Fondaciji je jedan životni projekat za sve nas u timu, nešto što ostaje kao trajno nasljeđe, jer sa svakom potrebom da nešto zajednički promijenimo, mi svojim primjerom mijenjamo svijet. Zbog toga smo kao Fondacija tu za mlade ljude, a naročito one koji imaju svoje posebnosti i koje sistem ne podržava na pravi način,” dodao je on.

Rastkovom izložbom, Fondacija ima privilegiju da otvori poseban kanal podrške za sve one koji su često zanemarivani od strane sistema, bez adekvatne pomoći i ohrabrenja na svom putu ka profesionalnom umjetničkom usavršavanju. U tom smislu, u planu je da Fondacija i u budućnosti nastavi da obezbjeđuje nove mogućnosti za one koji to zaslužuju, time podižući svijest o neophodnosti inkluzivnog pristupa u umjetnosti.

Ilustrator i slikar Rastko Radulović, rođen je na Cetinju 1997. godine. Formalno obrazovanje stekao je pohađajući praktični dio nastave na Fakultetu za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica, i član je neformalnog udruženja umjetnika Kulturna Baza Kunst. Njegovi crteži i slike dio su brojnih privatnih kolekcija u Crnoj Gori i Evropi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 2 =