Otvorena zložba Slobodana Boba Slovinića u Galeriji Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore

27.03.2024.

Sinoć je u Galeriji MSUCG otvorena izložba Slobodana Boba Slovinića, iz ciklusne cjeline “Bijeli dol”.

Na otvaranju su govorili muzejska savjetnica MSUCG Marina Čelebić i umjetnik Slobodan Bobo Slovinić.

“Večeras je pred nam izložba radova iz ciklusa „Bijeli Dol“, koji je nastao 2023. godine, a kojim se prezentuje dio bogatog opusa Slobodana Slovinića. Njime se nanovo želi ukazati na jednu od najeminentnijih ličnosti crnogorske kulturne scene, čije je likovno djelo u potpunosti ostvarilo i potvrdilo svoju umjetničku vrijednost”, istakla je Čelebić na otvaranju izložbe.

Čelebić je istakla i da su pred publikom radovi koji predstavljaju izmaštane biološke sekvence zavičaja, potaknute snažnim emocijama autora koji, preko šest decenija, uvijek ima nešto novo da prenese.

“Prikazane scene pružaju jedinstveno vizuelno i sentimentalno iskustvo, istovremeno nas podsjećajući na izuzetnost predanog i marljivog rada, čiji rezultati nadilaze okvire vremena.”

Slovinić je kazao da je, gledano iz njegovog ugla, najoptimalnija umjetnost ona koja direktno izbija iz umjetnikovog korpusa. “To je izvor koji pršti iz duše kao skupina snage i emocija. Predstavljam vam večeras jedan takav svoj izbor, skupinu dijela pod nazivom Bijeli dol.”

On je istakao da je u svojim radovima predstavio rajski vrt, koji je sačuvao u sjećanjima iz mladosti. “Pregršt mediteranskih emocija razbacao sam na ovim ostvarenjima, koja vam nudim da u njima uživate.”

Na izložbi je prikazan ciklus “Bijeli dol” koji je nastao 2023. godine, a koji broji 53 rada realizovanih tehnikom akvarela, gvaša i ulja.

Slovinić je rođen 1943. godine u Budvi. Diplomirao je na Akademiji za primenjene umetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture. Bio je na studijskim putovanjima u Grčkoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Iraku, SSSR-u i Španiji. Do sada je imao preko 50 samostalnih i više od 350 grupnih i kolektivnih izložbi u našoj zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja među kojima su: Nagrada oslobođenja Titograda za slikarstvo (1977); Prva nagrada Zimskog salona ‒ Herceg Novi (1980); Nagrada za slikarstvo grada Breseja ‒ Francuska (1983); Nagrada Fonda „Moša Pijade“, na XVIII Likovnom salonu „13. novembar“ ‒ Cetinje (1984); Prva nagrada Likovnog salona „13. novembar“ ‒ Cetinje (1987); Počasna nagrada za slikarstvo, Savez francuskih umjetnika ‒ Pariz (1988); Nagrada za slikarstvo „Le Franc Bourgeois“ ‒ Bresej (1989); Novembarska nagrada za slikarstvo ‒ Budva (1990); Trinaestojulska nagrada (1990); Plaketa „Beli anđeo“ za slikarstvo ‒ Prijepolje (1995). Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za grafički dizajn, nacrte spomenika i likovne kreacije.

Istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od 2010. godine. Član je ULUCG-a i ULUPUCG-a od 1968. godine. Izabran je za sekretara Odbora za likovne umjetnosti CANU od 1978. Godine. Postao je član „Maison des Artistes“ 1983. godine u Parizu. Jedan je od osnivača i član Crnogorske panevropske unije.

Izložba će biti otvorena za javnost do 16 aprila. 2024. godine.

Foto: MSUCG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 + eight =