Otvoreno 10. izdanje FLUID dizajn foruma na Cetinju


Deseto jubilarno izdanje FLUID dizajn foruma otvoreno je u ponedjeljak, 23. maja na Cetinju. Kao i na svim prethodnim izdanjima, FLUID ima okvirnu temu koja definiše sadržaj programa usmjeravajući ga ka povezivanju stručnih umjetničkih praksi sa javnim interesom zajednice. Ovogodišnje izdanje Foruma pod temom „EGO ERGO SUM (Čitam, dakle postojim) bavi se odnosom sa dizajna i čitanja kroz prizmu savremenih društvenih praksi. Već deset godina zaredom, FLUID dizajn forum okuplja renomirane dizajnere, umjetnike i profesionalce iz različitih oblasti, kao i brojne studente iz zemlje i regiona, koji učestvuju u programu sastavljenom od niza predavanja, radionica i izložbi.

Zdravko Delibašić Beli, prodekan za nastavu na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u svom obraćanju na otvaranju ovogodišnjeg Foruma je podsjetio da se Fakultet likovnih umjetnosti uselio u novu zgradu prije tri godine i da zbog pandemije do sada nije bilo prilike da se organizuju veliki događaji. “Posebno nas raduje što se prvi put okupljamo sa studentima iz regiona upravo na FLUID dizajn forumu i to što ćemo zajedno koristiti potencijale koje nova zgrada nudi”, zaključio je Delibašić.

Na otvaranju je govorila i Ana Matić, osnovačica i kordinatorka FLUID-a. “Kada smo prije deset godina pokretali FLUID nijesmo vjerovali da ćemo doživjeti deseto izdanje. Upravo otud i ime festivala: fluid – nestalno i promjenjivo. Iz godine u godinu tim je rastao i ne samo da smo održali kontinuitet, već smo usupjeli da se etabliramo kao jedan od najvažnijih i programski najsadržanijih dizajnerskih festivala u regionu”, kazala je Matić. Ona se zahvalila svim partnerima i prijateljima festivala i istakla da je bez njihove podrške realizacija FLUIDa ne bi bila moguća, imajući u vidu da cijeli tim koji organizuje festival radi volonterski. Pored predstavljanja ovogodišnjeg programa, Matić se posebno osvrnula na novu programsku kategoriju – FLUID book room koji zapravo predstavlja mini sajam stručne literature iz oblasti  dizajna od međunarodnih i regionalnih izdavača.

Program Foruma počeo je otvaranjem četiri izložbe u prostorijama Fakulteta likovnih umjetnosti. Nagrađeni radovi na prošlogodišnjem regionalnom konkursu za nagradu FLUID – Regional Poster Award for Young Designers 2021 predstavljeni su na izložbi FLUID (IGRA/PLAY) Awards 2021.

Izložbe Poster / LEGO ERGO SUM, Fanzine / LEGO ERGO SUM i Typeface / LEGO ERGO SUM prikazuju selekciju radova sa ovogodišnjeg konkursa za mlade dizajnere u kategorijama plakat, fanzin i tipografsko pismo. Cilj ovog konkursa je podsticanje mladih autora iz regiona da istražuju aktuelne angažovane teme i da kroz dizajnersku formu izraze svoj stav. Na otvaranju izložbi upriličena je dodjela nagrada. U kategoriji plakat nagrađene su Anđela Stupar, Sara Stevanović i Anja Stergar. U kategoriji tipografsko pismo nagrađeni su Ana Prodanović, Lazar Rakonjac i Petar Stošić, dok su u kategoruji fanzin nagrađene Milena Mandić, Marina Milanović i Sara Jolić.


Program za utorak, 24. maj, u znaku predavanja

Drugi dan desetog izdanja FLUID dizajn foruma, u utorak 24. maja, obilježiće predavanja. U 19 časova počeće predavanje Domena Frasa, slovenačkog grafičkog dizajnera, tipografa i profesora na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn Univerziteta u Ljubljani. Fras je i osnivač Aparat type & design studija i suosnivač Instituta za prostornu kulturu Trajekt.

U nastavku programa predavanje će održati Sven Sorić,  grafički dizajner čija se praksa fokusira na dizajn knjiga, publikacija i vizuelnih identiteta većinom za nezavisnu kulturnu i muzičku scenu, akademske i institucije u kulturi.

Program će biti zaključen predavanjem Maneta Radmanovića, vizuelnog umjetnika i grafičkog dizajnera čija su interesovanja usmjerna ka eksperimentalnom pristupu grafičkom dizajnu, kao i ka edukaciji, te brojnim radionicama grafičkog dizajna koje vodi na festivalima i konferencijama širom Srbije i regiona.

Program za srijedu, 25. maj, se seli u Podgoricu

Treći dan FLUID dizajn foruma, u srijedu 25. maja, realizovaće se u Podgorici. U Modernoj galeriji  će biti organizovano vođenje kroz izložbu „Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti – dizajnerska povijest svijeta“. Vođenje koje će početi u 13 časova održaće kustos izložbe Marko Golub.

Izložba studenata Arhitektonskog fakulteta pod nazivom „Nevidljivi gradovi“ biće otvorena u 16 časova u zgradi Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore.  Na izložbi će biti  prikazani odabrani semestralni radovi tri generacije studenata izrađeni u okviru predmeta Digitalne metode u arhitekturi. Izložba će biti otvorena do 31. maja.

Tokom sedam dana trajanja FLUID dizajn foruma #10/2022 biće realizovano: 16 predavanja i prezentacija,  8 izložbi i 6 radionica na kojima će učestvovati preko 80 studenta iz zemlje i regiona.

U realizaciju FLUID dizajn foruma uključene su partnerske institucije: Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, Arhitektonski fakultet Podgorica, Muzeji i galerije Podgorice, Narodni muzej Crne Gore, NVU FLUX i druge. Izvršni producent je MAS Trade. d.o.o.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × three =