Otvoreno 11. izdanje FLUID dizajn foruma

Cetinje, 21. april 2023. godine

Program FLUID dizajn foruma za vikend, ponedjeljak i utorak

Jedanaesto izdanje FLUID dizajn foruma održava se od 21. do 25. aprila na Cetinju. Na Forumu se okupljaju renomirani dizajneri, umjetnici i profesionalci iz različitih oblasti, kao i brojni studenti iz zemlje i regiona koji učestvuju u programu sastavljenom od predavanja, radionica i izložbi. Kao i na svim prethodnim izdanjima, FLUID dizajn forum ima okvirnu temu koja definiše sadržaj programa usmjeravajući ga ka povezivanju stručnih umjetničkih praksi sa javnim interesom zajednice. Ovo izdanje Foruma pod temom „Fluidni identiteti“ analizira ulogu dizajna u izgradnji i dekonstrukciji identitetskih narativa koji oblikuju društvenu stvarnost.

Forum je otvoren u petak 21. aprila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju gdje publika može vidjeti pet izložbi i gdje će se održati konferencijski dio programa sastavljen od prezentacija, predavanja i panela.

Program FLUID dizajn foruma u subotu, 22. aprila počinje u 10 časova kada će Ana Matić, radovna prosfesorica na Fakultetu likovnih umjetnosti UCG i Miroslav Minić, profesor književnosti u Gimnaziji “Petar I Petrović Njegoš” predstaviti zajednički projekat TwistedEdu.

U 11 časova održaće se panel ReCulture: Design for Culture na kojem će učestvovati Nina Mihaljinac, docentkinja na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Mikael Mohamed, rukovodilac odjeljenja za međunarodne odnose u muzeju MUCEM u Marseju, Constantin Demner, osnivač Studia Elastik i predavač na Institutu za likovnu umjetnost i medije Univerziteta primijenjenih umjetnosti u Beču Die Angevandte i Wolfgang Fiel, dizajner i predavač Univerzitetu primijenjenih umjetnosti u Beču, suosnivač i kreativni direktor Instituta za kulturnu politiku (iCP). Panelisti će  u 12:20 časova prestaviti rezultate njihovog projekta rebrendiranja kulturnih institucija na Zapadnom Balkanu.

Subotnji program Foruma nastavlja se u 16 časova, kada će kreativci, pisci i dizajneri Marko i Darko Miladinović predstaviti svoj rad. U nastavku programa u učešću Crne Gore na Svjetskim izložbama Expo će govoriti Milena Pejović-Eraković, direktorica paviljona Crne Gore na Expo-u 2020 Dubai. Prezentaciju studijskog programa Informacioni dizajn na FH Joanneum, u okviru Univerziteta primijenjenih nauka u Gracu održaće profesorice Birgit Bachler i Sigrid Bürstmayr.

U 17:50 časova predavanje će održati Ana Navarrete, vizuelna umjetnica i istraživačica, profesorica na Univerzitetu Castilla – La Mancha i direktorica Centra za inovacije u umjetnosti i novim tehnologijama (MIDE-CIANT) u Kuenki (Španija). Nakon toga, uslijediće predavanje Juan Carlos Roblesa, vizuelnog umjetnika i profesora na Univerzitetu u Malagi sa dugom internacionalnom umjetničkom karijerom.

U okviru programskog segmenta FLUID BookRoom, sa poćetkom u 19:10 časova, govoriće Marija Đorđević, naučna saradnica na Filozofskom fakultetu u Beogradu, u Institutu
za istoriju umetnosti i Tatjana Koprivica, viša naučna saradnica je u Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore.

Završno subotnje predavanje zakazano je za 20 časova, a održaće ga Stephen Reicher, profesor socijalne psihologije na Univerzitetu St Andrews u Edinburgu, potpredsjednik Kraljevskog društva Edinburga i član Britanske Akademije društvenih nauka.

Program 11. izdanja FLUID dizajn foruma nastavlja se u nedjelju, 23.aprila kada će se u 19 časova održati panel na kojem će se analizirati krovna tema ovogodišnjeg Foruma – “Fluidni identiteti”. Učesnici panela su: Stephen Reicher, profesor socijalne psihologije na Univerzitetu St Andrews u Edinburgu, Borut Vild, redovni profesor u penziji na Fakulteta za medije i Karl Stoker, austrijski istoričar, predavač, istraživač u oblasti kulture i dizajna, a moderator panela je Robert Aleksić, program menadžer u NVU FLUX.

U ponedjeljak, 24. aprila, program Foruma počeće u 19 časova kada će predavanje održati slovačka dizajnerka Lucia Gamanova, zatim slovenački dizajner i predavač na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani Emil Kozole, a u 20:30 časova predavanje će održati slovenački dizajner Nejc Prah.

Završni dan programa 11. izdanja FLUID dizajn forma, utorak, 25. april, biće u posvećen prezentacijama radionica na kojima je učestvovalo preko 80 studenata iz zemlje i regiona. Prezentacije radova iz sedam radionica na različite teme održaće se u 17 časova u holu Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju.

U Crnogorskoj galeriji umjetnostu „Miodrag Dado Đurić” (Narodni muzej Crne Gore), u 20 časova biće otvorena izložba „SVESVRSTANI“ čiji je autor Uroš Krčadinac umjetnik, programer, docent digitalne umjetnosti i računarstva na Fakultetu za medije i komunikacije i naučni saradnik na Univerzitetu u Beogradu. Izložba „Svesvrstani“ su digitalno-umjetnički projekat koji otvara veoma aktuelna pitanja – kakvo je to društvo u kojem se korisnici digitalnih sistema identifikuju sa automatski generisanim simbolima,  odnosno kakvo je društvo čije identitete oblikuju algoritmi.

Cjelokupan program Foruma može se preuzeti sa linka: https://fluid-forum.me

U realizaciji FLUID dizajn foruma uključene su partnerske institucije: Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, NVU FLUX, Arhitektonski fakultet Podgorica, Narodni muzej Crne Gore i druge. Pokrovitelji Foruma su: Ministarstvo kulture i medija, Prijestonica Cetinje, Ambasada Republike Slovenije i drugi. Izvršni producent je MAS Trade.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × one =