Pančevo – Samostalna izložba Umjetničke kolaborativne grupe Dim Tim


U Galeriji Milorada Bata Mihailovića Kulturnog centra Pančeva, otvorena je samostalna izložba slika, fotografija i skulptura “TOXIC / TOKSIČNO” Umjetničke kolaborativne grupe Dim Tim. Izložba je otvorena 14. septembra i traje do 27. septembra 2020. godine.

U najavi izložbe, između ostalog napisano je sljedeće: “Projekat izložbe Toxic je nastao kao rezultat promišljanja autora o svetu koji nas okružuje i svim opasnostima koje su posledica dejstva čoveka, a sa idejom pokretanja konativnih i emocionalnih procesa kod publike. Tematski okvir dotiče ekologiju, pandemiju, globalizaciju, sećanje, slobodu, kao i status umetnika u aktuelnim društvenim okolnostima. Metodološki, to je interakcija niza asocijativnih vizuelnih referenci i simbola. Izložba se može percipirati kao celina ili skup od 6 stanci / kabineta, ali i kao niz autonomnih radova.

Slavko Timotijević o Umetničkoj kolaborativnoj grupi Dim Tim između ostalog piše:

Dim Tim je autentični analitičar mnoštva procesa u svetu i unutar kulturne sredine u kojoj se kreće i na taj način evocira kreativnost, mišljenje i sve ono što je podsticajno u protivrečnostima društvenih prilika u kojima živimo.

Programska struktura kolaborativne grupe Dim Tim bazirana je prevashodno na odnosu umetnika/grupe prema manifestacijama društvenih tokova, posebno onih koji se tiču, utiču, podstiču ili ometaju veoma osetljivu mrežu unutar koje se odvija kultura. Dim Tim smatra da je svaka umetnička aktivnost, ako nije direktno primenljiva, utopijska i, iako utopijska, ona je nedvosmisleno učinkovita kao ona vrsta fundamentalne aktivnosti koja definiše individualnog čoveka i ljudsku vrstu. Stoga se istraživanje ove grupe usmerava na analizu novih odnosa u društvu podstaknutih novim tehnologijama, društvenim mrežama, paralelnim i trećim svetovima koji nastaju preklapanjem užurbane stvarnosti i virtuelne realnosti. Njihova je namera, stoga, da uspostavljaju funkcionalne korelacije između laboratorijskih karakteristika sopstvenog dela i javnosti”.

Post-truth, akrilik na platnu, 200 x 150 cm, 2020.
Naši – Vaši, instalacija, 400 x 300 x 240 cm, 2020.

Umjetnička kolaborativna grupa Dim Tim je za ovu izložbu izjavila sljedeće:
Postavka je kompleksna i realizovana je u medijima slike, fotografije, videa i instalacija, najneposrednijim jezikom kojim se može otkrivati i ukazati na skriveno pojedinačno značenje egzistencije. To su forenzički precizno uzeti slojevi samog života, odnosno mikroskopski tanki rezovi tkiva egzistencije kao kompleksni uvidi u preseke neminovnosti istorijskog sleda.

Reč Toxic je nit koja povezuje sve radove na ovoj izložbi. Toxini / otrovi su globalna pojava i svuda su oko nas, u vazduhu, vodi, u lancu ishrane, ali ne treba zanemariti vizuelno i mentalno zagađenje koje je često i najopasnije.

Pored habitata zagađeni su kultura i jezik, medijski sadržaji, a otrovani su i međuljudski odnosi. Zahvaćeni su, urbani, socijalni, ekonomski, politički i verski diskurs.

Sve je to delimično i faustovska posledica tehnološkog napretka.

Treba imati u vidu da ova izložba nema samo lokalni kontekst, ne odnosi se samo na Pančevo, Beograd, Srbiju, Balkan, nego ima globalnu konotaciju.

Usloženi problemi se silovito transformišu i prelaze sa globalnog na lokalni nivo, a dejstvuju sa mnogostrukim posledicama, što se posebno da uočiti na poslednjem primeru pandemije COVID-19 koja je ušla u sve pore naših života.

Ništa vise nije isto kao pre.

Naziv našeg narednog projekta – izložbe biće: Nekada sam bio drugačiji. Sada sam isti”.

Lanci, most Sully u Parizu, kolaž od 30 fotografija na alubondu, 70 x 87 cm, 2020.
Kabinet retkosti, instalacija, 30 x 92 x 52, 2020.

Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić rade zajedno na različitim umjetničkim projektima od 2011, a 2012. su formirali Umjetničku kolaborativnu grupu Dim Tim.

Danijela Mršulja Vasić (Kotor, 1979) je diplomirala 2005. i magistrirala 2009. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek vajarstvo. Iza sebe ima dvadeset sedam samostalnih i veliki broj grupnih izložbi. Njene skulpture se nalaze u javnim prostorima u Njemačkoj, Austriji, Italiji i Crnoj Gori.

Milenko Vasić (Mostar, 1952) je diplomirao na Beogradskom Univerzitetu 1976, izlagao na devetnaest samostalnih i preko četrdeset grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Nagrađivan je više puta.
Žive i rade u Beogradu.Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × five =