Panorama savremene crnogorske poezije “Odlazak u stihove”


Panorama savremenog crnogorskog pjesništva ,,Odlazak u stihove” u izdanju Crnogorskog kulturnog foruma sa Cetinja, je koautorski Crnogorsko-Hrvatski projekat prevodioca, književnika i publiciste Božidara Proročića sa Cetinja i književnice, prevodioaca i istraživača dijaspore Hrvatske dr: Željke Lovrenčić iz Zagreba.

Dorinos realizaciji ovog projekta posebno su dali Nj.E gospodin Veselko Grubišić ambasador Hrvatske u Crnoj Gori. Ona predstavlja najljepši spoj saradnje među narodima kroz kulturnu prizmu pjesništva. U samoj uvodnoj riječi i predgovoru direktor Nacionalne biblioteke ,,Đurđe Crnojević” poznati antologičar i književnik Bogić Rakočević ističe sljedeće: ,,Crnogorska poezija u svom razvojnom toku ima razne periode koji podrazumijevaju uspone i padove, ali u svom kontinuitetu bilježi jednu kvalitetnu liniju koja se može uspješno porediti s regionalnim i širim pjesništvom. Tu poeziju prate i njeni povremeni valjani izbori koji su izuzetno važni za njeno sagledavanje i vrednovanje. Tome je usmjeren i poduhvat Božidara Proročića, autora koji se u posljednje vrijeme svojim ukupnim angažmanom nametnuo kao ozbiljan činilac na crnogorskoj kulturnoj sceni.”

Dr: Željka Lovrenčić ističe: ,,Panorama savremne crnogorske poezije ,,Odlazak u stihove” predstavlja istaknute Crnogorske autore koji su svoj lični pečat stvaralaštva utkali u poeziju. Na ovaj način dajemo doprinos našim narodima Crne Gore i Hrvatske da se upoznaju a kultura i predstavlja najljepši domen jednog naroda i najljepši sklad povezivanja. Sigurna sam da je ovo samo jedan u nizu lijepih projekata koji ćemo nastaviti u narednom periodu.”

Božidar Proročić u svom pogovoru u panorami savremene Crnogorske poezije ,,Odlazak u stihove” ističe sljedeće: ,,U samoj panorami odabrali smo isključivo pjesnike koji su živi i koji su prepoznati i kao izuzetni kulturni pregaoci. Izborom autora i pjesama njihovog stvaralačkog opusa savremenog crnogorskog pjesništva i vrednovanja onoga što karakteriše pojedinačno poeziju svakog od njih. Naravno, riječ je i o različitosti autora (generacija, poetike) kroz njihovu poeziji proživljavamo i doživljavamo jedan beskrajni kosmos riječi, misli, melanholije. Oskar Vajld bi rekao: ,,Umjesto da pjesnik piše poeziju poezija piše pjesnika!” Panorama savremenog crnogorskog pjesništva predstavlja stvarnu sliku poezije koja traje, koja se događa (rađa) i obnavlja. Poezija koja se gradi na ljepoti, ostaje u domenu lijepog koje je samo po sebi uzvišeno. Pjesničke ,,ispovjesti” autora u panorami savremene crnogorske poezije su prožete duhovnošću na izvorištu inspiracija. Poezija ispituje svoj univerzum, kroz prizmu alegorije, dajući nam slike ,,sopstvenog” svijeta koji ruši sve tabue pred sobom. U užem smislu ,,Odlazak u stihove” predstavlja traženje izvornog pjesničkog entiteta i pjesnika kao intelektualca čiji pjesnički doživljaj u savremenoj Crnoj Gori protkan svojevrsnom dinamikom i kompleksnošću. Savremena crnogorska poezija između stvarnosti i ideala, snova i jave, racionalnog i iracionalnog, individualnih težnji i potreba. Oni koji osjećaju svojevrsni paradoksda dođu do svog estetskog i objektivnog (subjektivnog) suda poezije i stvaraoca težiće da pronađu svoj kritički osvrt i svoj stav, prelazeći iz jedne kritike u drugu. Veličanstveni Imanuel Kant tvrdio je da sud sopstvenog izbora ima opšte važenje ali da je istovremeno i subjektivan. Zato i pjesnici najbolje razumiju pjesnike.

U savremenoj panorami Crnogorske poezije ,,Odlazak u stihove” zastupljeni su: Sreten Perović, Jevrem Brković, Milorad Mijo Popović, Sreten Vujović, Balša Brković, Bogić Rakočević, Slobodan Vukanović, Miraš Martinović, Ljubomir Đurković, Boris Jovanović Kastel, Aleksandar Gavranić, Lena Ruth Stefanović, Pavle Goranović, Aleksandar Bečanović, Momir M. Marković, Tanja Bakić, Rebeka Čilović, Marko Vešović, Dragana Tripković, Saladin Dino Burdžović, Blagoje Vujisić.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 2 =