Papa iz Crne Gore – Drago Stanić


Сикет V. Перетије (Гратоморе 1З. 12.1520. -24.08.1590.) припада оном кругу великани сакралне историје Црне Горе и свијета и реду Црногораца државкика који су управљајући другим државама проносили славу своје домовине.
Смрћу папе Грегорија ХIII изабран је за папу 24.04.1585. године, и ступио на трон Свете Столице. Један је од најчувенијих папа свих времена у миленијумској повјесници Ватикана. Папа Сикст V Перетије био је поријеклом из Црне Горе, из села Крушевице у Боки Которској, изнад Верига, из братства Свилановића (Свилановићи су православци и славе Св. Николу, али се и поносе папом Сикстом V. Перетијем који је истицао своје поријекло). Његов програм јс био да Цркву учини потпуно независном од сваке свјетовне силе, и да им се наметне као господар. Потписивао се са Peretti. Peretto, што на италијанском значи Крушкар. То је, уједно, и доказ да није заборавио своје поријекло и завичај Крушевице у Боки Которској. У вези са овим, легенда говори, да су у његовом гробу, приликом сахране, засијале три златне крушке. Интересантно свједочење о његовом животу и владавини даје и његов и наш земљак, барокни књижевни мајстор и баpски надбискуп Андрија Змајевић (Пераст,
1624. -Паштровићи 1694.) у своме чувеном дјелу “Љетопис црковни” (Обод Цетиње, 1996.г.,том2. стp. 490-491).

Змајевић о Сиксту V
Класик црногорског барока, Змајевић, у својој црквеној и сакрално-свјетовној хроници и спецнфичном роману-ријечнику, у поглављу о Сиксту V пише: потиче “од oцa из Крушевица, села у Боци од Котора, недалеко од Пераста, нашега мјеста, гдје и данашњи дан Папића кућа зове се, отуда у њој људи њему прилични… ” Свилановић је прво био редовник С. Франческа, потом кардинал да би у 65-ој годинн живота постао папа. Цркву Светога Јеролима, вели даље Змајевић, у Риму свому народу словинскому племенито изнова огради и нареши. Велике дарове приказа поклисаром од Јапона, краљевства у Индијах источнијех, који бјеху Грегорију XIII пришли поклонитн се.”

Надмашио римске императоре
“Лупеже који на путовијех и распустницах дераху путнике н многе остале злочинце врлијем начином пелипса и искоријени. Толико велике ствари учини у кратко вријеме да и стару господу и цеcape римске надиђе. Ступ Цесаров пренесе и пред цркву Св. Петра подиже; а друге три племенита- један пред Св. Иваном Литераном, други пред црквом Св. Богородице, трећи пред врата римске Дел Пополо, такође постави. Забрани вјенчање хадумом или људма ушкопљенијем, како ствар према закону од нарави. Скупи пет милијуна или тисућ тисућа злата, говорећи да имаше тијем благом велику ствар оправити. Дали наскочен од неке болијести, која му ријеч узе, премину на 27. Коловоза ол 70 година пошто влада пет љета и четири мјесеца и три дана.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven − 6 =