Pariz – Instalacija Dimitrija Popovića “Pjesma bez riječi”

 

 

Instalacija Dimitrija Popovića “Pjesma bez riječi” je simbolični memento na događaje što su trajno obilježili jedno burno razdoblje moderne povijesti prije 100 godina…

Pjesma bez rijeciNavršilo se sto godina od vremena u kojem su se dogodila do tada nezapamćena stradanja i razaranja. U tom istom vremenu ranih godina XX vijeka oslobađao se golemi stvaralački potencijal realizovan u epohalnim naučnim otkrićima i vrhunskim umjetničkim ostvarenjima. Tako se i u moderno doba ispoljila ona dvojnost ljudske prirode, oprečnost njenih karaktera- stvaralačkog i destruktivnog.

Izložba Dimitrija Popovića, pod nazivom “Pjesma bez riječi” koja će se održati u Parizu zgrada UNESCO-a od 24.11. do 12.12.2014. u saradnji s Ambasadom Crne Gore iz Pariza, je svojevrstan doprinos obilježavanju 100-te godišnjice početka I. svjetskog rata. Kao uvod u izložbu na koncertu Simfonijskog orkestra i zbora HRT-a iz ciklusa “Kanconijer”, 20. 11. 2014. u koncertnoj dvorani „Vatroslava Lisinskog“ predstavljena je objekt-instalacija Dimitrija Popovića “Pjesma bez riječi”– koja je simbolični memento na događaje što su trajno obilježili jedno burno razdoblje moderne istorije.

Instalacija ,,Pjesma bez riječi“ izražava taj dvojni aspekt ljudske prirode. Klavir kao muzički instrument simbol je čovjekove potrebe za stvaranjem koje oplemenjuje ljudski život i daje mu smisao. Puška kao vatreno oružje simbol je razaranja i smrti. Ova dva predmeta različitih namjena čine nadrealističku kompoziciju formalne harmonije i apsurdnog jedinstva.

Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba je partner ovog projekta.

 

Dimitrije Popovic 200Dimitrije Popović rođen je 4. 03. 1951. na Cetinju. Završio je studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. Za boravka u Parizu 1974. Dado Đurić i njegova supruga Hesi upoznaju ga sa pariškim kolekcionarom Jeanom Davrajom, pa u sastavu njegove zbirke izlaže 1978. u Galeriji Alexander Braumüller s umjetnicima Salvadorom Dalijem, Ernstom Fuchsom, Victorom Braunerom, Dadom Đurićem, Leonorom Fini i drugima. U Pforzheimu 1982, Galerija Liberta i Universal Fine Arts iz Washingtona, organiziraju mu zajedničku izložbu grafika s Salvadorom Dalijem. Iste godine, u povodu velikog jubileja “Leonardo a Milano 1482-1982”, izlaže ciklus crteža Omaggio a Leonardo u milanskoj Palazzo Sormani.
U povodu 27. međunarodnog umjetničkog festivala “Due mondi” grad Spoleto u kojemu se taj festival održava, organizira mu izložbu slika, crteža i grafika. U godini jubileja, dvije tisuće godina kršćanstva, izlaže u Rimu ciklus raspeća Corpus Mysticum u Sant Andrea al Quirinale, Santa Maria del Popolo l’Agostiniana arte sacra conteporanea i u Pantheonu. Jedan je od petnaest umjetnika, likovnih kritičara i filozofa, (M. Botta, M. Cacciari, M. Paladino i P. Portoghesi), koji su pozvani da odgovore na “Pismo Pape Ivana Pavla II umjetnicima”. Odgovori su objavljeni u knjizi “Umjetnici odgovaraju Papi Ivanu Pavlu II”, izdavač Sri spaMilano, 2003.