Perast – Izdata publikacija posvećena topu Falconet – vrijednom i rijetkom muzejskom predmetu


Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor, povodom 84 godine od osnivanja Muzeja grada Perasta, pripremila je publikaciju posvećenu mletačkom topu tipa falconet, vrijednom i rijetkom muzejskom predmetu.

Top Zelenko, kako su ga Peraštani zvali, izrađen je u Veneciji u XVI vijeku, a u Perastu je još od 1677. godine. Ovakvih topova ima još u vojnom muzeji Askeri u Istanbulu i vojnoj marini u Marmarisu.

Zanimljivost ovog topa ogleda se i u starosti lafeta na kom se nalazi, za koji je hemijska analiza potvrdila da datira iz XVII vijeka, a u svijetu, osim peraškog, postoji samo još jedan koji se nalazi u Kopenhagenu.

Autorke publikacije su muzejska dokumentaristkinja u OJU “Muzeji” Kotor mr Jelena Čečur i dr Elvira Sorić iz Omiša, koja je na osnovu oznaka i arhivskih dokumenata utvrdila jasno porijeklo ovog topa, koji se čuva u Muzeju grada Perasta.

Uvodnu riječ za dvojezičnu publikaciju, koja na gotovo 60 stranica donosi zanimljive pojedinosti iz bogate prošlosti Perasta, napisala je Aleksandra Simeunović, istoričarka umjetnosti i kustoskinja Istorijsko-umjetničke zbirke Muzeja grada Perasta.

Muzej grada Perasta osnovan je 28. februara 1937. godine, usvajanjem njegovog statuta od strane Opštinskog vijeća Perasta, a današnji dan posebno se obilježava i zbog 360 godina od rođenja Tripa Kokolje, velikog baroknog slikara iz Perasta.

Zbog složene epidemiološke situacije nije bila moguća promocija publikacije, dok će zainteresovana javnost u narednom periodu biti u prilici da se putem digitalnih platformi upozna sa ovim vrijednim izdanjem.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 + 1 =