Perast – Naučni skup „Čuvanje kulturne baštine – klapskom pjesmom u Perastu“

 

 

XIII Međunarodni festival klapa u Perastu 2014. godine:

Naučni skup „Čuvanje kulturne baštine
– klapskom pjesmom 
u Perastu“

i promocija Lirice broj 2

Prilog pripremila dr Zlata Marjanović

 

 

28. juna 2014. godine je u okviru XIII Međunarodnog festivala klapa u Perastu (27-29 juna) održan međunarodni naučni skup Čuvanje kulturne baštine – klapskom pjesmom u Perastu. Kao što je to bilo i na naučnim skupovima prethodnih godina, i ove godine je tema skupa bila vezana za negovanje i očuvanje stilski bogate muzičke baštine Boke Kotorske, ne samo one klapske, već i baštine drugih krajeva Boke Kotorske koja sa klapskom paralelno živi, prepliće se i razvija.

Tako je u sali Pomorskog muzeja grada Perasta naučni skup svojim izlaganjem otvorio dr Slobodan Jerkov, koji je, posebno treba naglasiti, prošle godine objavio i knjigu “Muzička tradicija i muzikalnost Crnogoraca“. Dr Jerkov se u okviru svoje teme Zapisi crnogorskih narodnih pjesama Ludvika Kube, dokumentovano i posebno zadržao na korenima sada već anahrone zablude vezane za temu crnogoske nemuzikalnosti, demantujući istu. Zatim je dr Zlata Marjanović u okviru teme Etnomuzikološko terensko istraživanje Grblja i Paštrovića: ko je na koga uticao? govorila o izazovima objektivnog etnomuzikološkog terenskog istraživanja tradicije (pogotovo ako etnomuzikolog nije iz kraja čiju tradiciju istražuje), kao i o posledicama koje svako etnomuzikološko „uplitanje“, pa i ono najobjektivnije, neminovno izaziva. Naposleteku je dr Jakša Primorac svojim inspirativnim izlaganjem na temu Otkud jednoglasje? Kontroverza tradicijskog pjevanja bokeljskog i dubrovačkog područja ne samo doneo niz novih i značajnih podataka vezanih za stilski bogatu muzičku tradiciju Boke Kotorske, već i naveo prisutne na mnoga dalja razmišljanja, koja će svakako uroditi plodom na peraškom naučnom skupu iduće godine.

 

Naucni skup - 1

 

Nakon naučnog skupa okupljeni su imali prilike da pristustvuju promociji Lirice broj 2, još raskošniju i bogatiju od prethodne, koja jednim svojim delom nastavlja postavku i zamisao prethodnog izdanja. Njen urednik, izvršni direktor Međunarodnog festivala klapa u Perastu, Milan Kovačević se i ove godine pobrinuo da donese mnogo toga novog, poštujući svojevrsnu tradiciju, odnosno, utvrđene smernice postavljene u prošlogodišnjem, prvom broju.

 

Lirica 2

 

Otuda gospodin Kovačević u Lirici broj 2 pruža zainteresovanima bogatu i kvalitetnu retrospektivu Međunarodnog festivala klapa u Perastu, od VIII do XIIII, a počev od 2009. godine. Uz podrobne i dragocene podatke o koncepciji, organizaciji, programu festivala, navedenim autorima koji potpisuju brojne tekstove, melodije i aranžmane novih klapskih pesama, preko predstavljanja klapa-pobednica slikom i odabranim rečima, zatim, notnih zapisa novih bokeljskih pesama-pobednica do prelepih umetničkih ilustracija – gospodin Milan Kovačević je samo pokazao da je njegova zamisao – Lirica, kao festivalska notna edicija – jedan od pravih načina kojima se, pored samog nastupa klapa tokom festivala, klapska bokeljska pesma može uspešno obnavljati, negovati, čuvati, promovisati i razvijati.

 

Naucni skup - 2