Perast – Otvorena izložba o kapetanu Konte Luiđi Paolo Marija Viskoviću


Konte Luiđi Paolo Marija Visković (1828-1891), znameniti pomorski kapetan, konzul i rodoljub” – naziv je dokumentarne izložbe autorke Jelene Čečur koja je pred brojnom publikom otvorena u poneđeljak, 16. 09. 2019. godine, u Muzeju grada Perasta. Pomenutom izložbom ova muzejska institucija javnosti je iznova predstavila jednog od najznačajnijih Peraštana koji su drevni bokeljski grad vezali za evropske diplomatske i kulturne tokove.

Da je konte Visković jedan u nizu znamenitih članova svoje porodice koji su i postizali profesionalne uspjehe i bili rodoljubi i zaštitnici peraškog kulturnog nasljeđa – rekla je otvarajući izložbu istoričarka umjetnosti Marija Mihaliček. „Ova izložba potvrđuje vještinu opstajanja u različitim istorijskim prilikama i stizanja do prestižnog ugleda u službi raznih vlada koje su se smjenjivale u Boki. Bili su istaknuti pomorci pod raznim zastavama, bavili se uspješno diplomatijom, sticali povjerenje i priznanja prije svega svojom predanošću službi, vještinom i požrtvovanjem. Viskovići su ostavili mnoge potvrde o pripadanju civilizovanom svijetu Evrope, ali i sudbinskoj vezanosti za zavičaj i svoje porijeklo” – kazala je Mihaliček i dodala da arhivska građa Viskovića obuhvata period od 1457. do 1927. godine. Voljom i plemenitim naumom posljednjeg potomka ove porodice Josipa, po riječima Marije Mihaliček, porodično nasljeđe ostavljeno je Perastu, a „revalorizacija kompleksa Visković, kule-palate iz XVIII vijeka, biće u potpunosti ostvarena samo ponovnim uspostavljanjem izgubljene memorijalne muzejske funkcije”. Realizovati konačno taj četiri decenije planirani poduhvat bila bi potvrda prepoznavanja vrijednosti koje neće potisnuti, ali će umanjiti pogubni osjećaj efemernog, prolaznog, koji mnogi žele Perastu da nametnu. Perast svojim duhom, kamenim zdanjima i pokretnim blagom u koje spada i arhivska građa treba zaštitu Kotora i Crne Gore da bi se afirmacijom pravih vrijednosti opirao idejama koje ga svode na puki turističko-ugostiteljski proizvod” – upozorila je Marija Mihaliček koja je dobar dio svoje karijere posvetila istraživanju nasljeđa porodice Visković.

Publici je rad na izložbi i predstavljanju ličnosti Luiđija Viskovića približila autorka Jelena Čečur, dokumentaristkinja Muzeja grada Perasta. „Luiđi Visković je rođen 29. januara 1828. godine, u stručnoj literaturi i dokumentima zove i Vjekoslav, Lodovico, Alvise i Alojz, bio je Peraštanin čije je primarno opredjeljenje bilo da se bavi onom granom privrede koja je bila najzastupljenija u Boki Kotorskoj – pomorstvom. Bio je cijenjeni pomorski kapetan širom Monarhije, a svoju sposobnost, ljudskost i odanost carstvu pokazao ploveći pod austrijskom zastavom. Pružena mu je prilika da uđe u diplomatske krugove toga doba i samim tim mali Perast, koji je izgubio nekadašnji sjaj, približi evropskim kulturnim društvenim tokovima.  Naime, Luiđi Visković je imenovan za počasnog vicekonzula Austrije u Osmanskom carstvu. Od tog momenta njegova konzularna karijera je išla uzlaznom putanjom. Iz statusa počasnih konzula prešao je u status efektivnih konzula, te na ljestvici konzularnih klasa napredovao. Prvobitno je bio imenovan za vicekonzula u Sulini i Tulči  koji su u momentu njegovog imenovanja bili pod osmanskom vlašću, a potom za konzula u italijanskom gradu Brindiziju i ponovo u Sulini. Godine 1885. konačno je unaprijeđen i imenovan za generalnog konzula u tadašnjem osmanskom gradu Solunu“ – kazala je Čečur. Za svoje podvige Visković je odlikovan više puta od strane najznačajnijih evropskih monarhija i zemalja. Prvo odlikovanje mu je bilo – medalja za hrabrost Kraljevine Dvije Sicilije, koju je dobio kao priznanje za spasavnje napuljskih mornara iz oluje. Za vrijeme vršenja funkcije konzula u Sulini odlikovan je Ordenom Viteza italijanske krune, pruskim ordenima – Ordenom kraljevske krune III i IV stepena  u periodu kada je bio konzul u Sulini, kao i Ordenom Crvenog orla III stepena za vrijeme dok je vršio funkciju generalnog konzula u Solunu. Ova dva pruska ordena bili su istog ranga. Dodijeljena su mu i ruska odlikovanja, tačnije Orden Sv. Ane III i Orden Sv. Stanislava II stepena (komandant). Ukazana mu je čast da mu bude uručen i Orden Viteškog krsta – Albertov orden.  Luiđi je bio odlikovan austro-ugarskim Ordenom Franca Jozefa I V stepena (vitez) 6. aprila 1866. godine.  Ovaj orden se najčešće dodjeljivao diplomatama. Luiđiju Viskoviću je Sveta Stolica urucila Orden Sv. Grgura Velikog sa zvijezdom. Odlikovan je i osmanskim ordenima Medžedije IV stepena i Osmanlije III stepena“ – pojasnila je autorka izložbe ukazujući na vanredno poštovanje koje je ovaj Peraštanin stekao na evropskim dvorovima za svoja postignuća i sposobnosti.

          Otvaranje izložbe posvećene Luiđiju Viskoviću bila je prilika i da publiku pozdravi i Slađana Mijanović, nova VD direktorice OJU „Muzeji“ koja je na dužnost stupila prije sedam dana. Ona je pohvalila zalaganje dokumentaristkinje Jelene Čečur i dodala: Smatram da izložbe ovog tipa predstavljaju najbolji način otkrivanja i prezentacije našeg kulturnog nasljeđa. Uvijek pruže neka nova saznanja i daju doprinos kompletiranju slike prošlosti ovog grada i njegovih žitelja. Nadam se da će ova ustanova iznjedriti brojne kvalitetne izložbe koje će doprinijeti da se naša publika zbliži sa peraškom prošlošću i njegovim nekadašnjim načinom života”.

          Podsjetimo, projekat koji je rezultirao izložbom posvećenom Luiđiju Viskoviću finansijski je podržao hotel i restoran „Conte” iz Perasta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × four =