„Perper“ otvara Muzički segment Ljetopisa


17.07.2023.

Na Ljetnjoj pozornici Doma kulture, večeras će u 21h, koncertom grupe „Perper“, započeti Muzički program ove manifestacije.

Cetinjska grupa „Perper“ jedna je od najpoznatijih crnogorskih pop-rock grupa, svojevrsni zaštitni znak matičnog grada Cetinja i države.

Formirana je krajem 1991. godine na Cetinju, a prvi nastup imali su u TV emisiji novembra iste godine, kada je predstavljena antiratna kompozicija „Mir kao peto godišnje doba“. Krajem decembra 1991. u Novom Sadu su snimili prvi nosač zvuka pod nazivom „Sa gomile velikih oblaka“ sa koga su se izdvojile danas svima poznate „Golub za 086“, „Montenegro džez“, „Kome dolaziš u san“…

Drugi album „Bludni snovi“ izašao je 1993. sa hitovima „Dobrovoljac“, „Medena“, „Dobre noći nek’ te čuvaju“.

Tokom 2000. grupa objavljuje prvi unplugged (tonski i video) snimak na teritoriji Crne Gore, sa koncerta u Crnogorskom narodnom pozorištu, uz učešće velikog broja eminentnih muzičara različitih provenijencija. 

Naredni album „Iz dana u dan“ (2002) prikazuje ih u znatno drugačijem muzičkom svjetlu, bliže tzv. american rocku nego pop muzici. Sa njega su ostale pjesme „Ljubav“, „Sloboda“, „Sex“, „Sa dušom od kamena“. Posljednji studijski album iz 2008 „Tragovi“, njihov je najkompleksniji nosač zvuka i prikazuje ih kao zrele muzičare sa značajnim iskustvom iza sebe. Na „Tragovima“ su i „Sebična pjesma“, „Tatoo“, „Rođeni u tunelu“ i koncertni favorit – „Zastave“.

Grupa je objavila i niz kompilacionih albuma, a na onom iz 1998. je pjesma koja je dobila status narodne pjesme – „Na Svetoga Nikolu“.

„Perper“ je, naročito devedesetih, gotovo redovno nastupala na festivalima, počev od posljednje „Jugovizije“ 1992. u Beogradu, preko „Mesama“ (2 puta), do „Pjesme Mediterana“ (5 puta) i „Sunčanih skala“ (6 puta)… Sa festivala „Pjesma Mediterana“ 1998. u Budvi je i nezvanična himna Crne Gore – „Goro moja“. „Perper“ je snimio i prvu navijačku himnu fudbalske crnogorske reprezentacije – „Hrabri sokoli“ 2007.

Od 1992. odsvirali su više od hiljadu koncerata, i bend su sa najviše nastupa na otvorenom u Crnoj Gori.

Članovi grupe su: Nikola Radunović – vokal, Aleksandar Radunović Popaj – solo gitara, Momčilo Zeković Zeko – bas, Ivan Vujović Mane – bubnjevi, Mihajlo Ražnatović Mićo – klavijature.

Posljednji put su u Baru nastupili na Trgu, 1. januara 2019.

Ulaz na koncert je besplatan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − eight =