Peruđa – Sporazum o kulturnoj saradnji


U drevnom gradu Peruđi, jednom od najstarijih na području Italije koji je karakterističan po srednjovjekovnoj arhitekturi, dvije reprezentativne crnogorske iseljeničke organizacije potpisale su Sporazum o kulturnoj saradnji.

Kao kruna dugogodišnje saradnje i spremnosti za buduće zajedničke projekte, Udruženje Italija – Crna Gora „Kraljica Jelena” iz Peruđe, koje okuplja Crnogorce i prijatelje Crne Gore iz cijele Italije i Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš” su potpisali sporazum koji obuhvata saradnju u svim oblastima crnogorskog savremenog i tradicionalnog stvaralaštva i očuvanja kulturne baštine Crne Gore u Italiji i Srbiji. U ime udruženja Sporazum su potpisali predśednici Danijela Đurđević i Nenad Stevović.

Tom prilikom Norberto Cacciaglia profesor italijanskog jezika i književnosti, imeđu ostalog je istakao: „Kao potpredśednik udruženja Italia-Montenegro „Regina Elena”, ośećam se ponosnim u ovom trenutku što zvanično uspostavljamo saradnju sa Udruženjem „Krstaš”. Oduvijek sam imao posebnu pažnju i naklonost prema stanovnicima s druge strane Jadrana, i zbog toga što je ta strana Jadrana bila vezana, i u dobru i u zlu, u prošlosti sa istorijom Italije. Śećamo se kraljice Jelene, rođene u Crnoj Gori, koja je bila voljena kraljica Italije, posljednja kraljica Italije. 

Glavni zadatak naših udruženja, koji treba podvući, je da radimo na jačanju kulturnih veza, istorijskih veza koje nas spajaju. Možda griješim kad ovo kažem, ali čini mi se da je Evropa, kakva se trenutno predstavlja, više ekonomska Evropa, ili čak špekulativna, nego Evropa civilizacija i domovina, a mi bismo htjeli, na naš mali i jednostavan način, da sarađujemo tako kako bismo osigurali da zaista Crna Gora postoji kao nacija sa svojom istorijom, koja priznaje isti narod i isto porijeklo”.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 3 =