Peti broj časopisa Identitet


Cetinje, 10.03.2021. 


Iz štampe je izašao peti broj IDENTITET-a, časopisa za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore.

Broj otvara ekskluzivni intervju sa princezom Marijom Gabrijelom od Savoje, unukom crnogorske princeze i italijanske kraljice Jelene Savojske.

Istoričaraka umjetnosti dr Anastazija Miranović piše o 70 godina Umjetničkog muzeja Crne Gore, dok nam iz Montevidea stiže priča Nikolasa Klisića o čežnji Crnogoraca iz Urugvaja za svojom postojbinom.

Iz Buenos Ajresa Silvana Ines Marković piše o festivalu savremenih crnogorskih filmova u Argentini, a Dragana Otašević opisuje crnogorsku zajednicu u Ognjenoj Zemlji, na krajnjem jugu Južne Amerike.

Iz Sjedinjenih Američkih Država univerzitetski profesor dr Mark Grinberg šalje otvoreno pismo ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, a iz Norveške Božidar Gardašević predstavlja Norveško crnogorsko udruženje prijatelja i njihove humanitarne aktivnosti.

U tekstu iz Italije Dragan Vrbničanin donosi priču o ratnoj zastavi Mletačke Republike koja se čuva u Perastu, dok tekst „Crnogorsko – rumunska prožimanja” potpisuje arhimandrit Longin Munćan.

Sa Kosova Julka Pejović piše o slikaru i profesoru Ervinu Ćatoviću, dok iz Srbije Nenad Stevović analizira stanje u crnogoraskoj zajednici uoči popisa stanovništva, a Jana Krivokapić izvještava o likovnoj koloniji „Lovćenački koloriti”.

Iz Hrvatske akademik prof. dr Milorad Nikčević u svom tekstu piše o Crnogorstvu kao moralnom načelu.

Studentica Rialda Ramusović predstavlja časopis „Komuna”, prestižno glasilo iz domena očuvanja i promocije crnogorske kulturne baštine, a  profesorica književnosti Mirsada Bibić Šabotić piše o čojstvu crnogorskog oficira iz Rožaja.

Stihovi kralja Nikole krase stalnu rubriku Crnogorska emigrantska poezija, a u rubrici Crnogorska kužina, predstavljena je Planinska kuhinja Crne Gore.

Objavljen je i Apel za podršku i pomoć humanitarnoj organizaciji „Izvor života” i Narodnoj kuhinji u Nikšiću. 

Časopis Identitet izlazi periodično, izdavač je „Crnogorski identitet” sa Cetinja, a glavni i odgovorni urednik je Nenad Stevović.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 8 =