Peti dan Kotorskog festivala pozorišta za djecu


Peti dan Kotorskog festivala pozorišta za djecu započeo je kao i prethodnih dana kritičarskom radionicom na kojoj su đeca razgovarala o predstavi „Robot“ koja je prethodne noći izvedena na Ljetnjoj pozornici. Nešto kasnije se razgovoru pridružio i Dječiji žiri pa smo na okruglom stolu razgovarali sa našim gostom i prijateljem iz Španije, Davidom Zuazolom. 

Kako izbjeći online covid zamku? naziv je radionice namjenjene roditeljima koju je održala psihološkinja Ranka Šarenac. Radionica se bavila temom pandemijskih izazova u virtuelnom svijetu koji su se pokazali kao kompleksniji i osjetljiviji nego oni u realnom okruženju.

U Kulturnom centru „Nikola Đurković“ su po prvi put svoje glumačko i umjetničko umijeće prikazala đeca iz dramskog studija Prazan prostor sa Cetinja u saradnji sa Kraljevskim pozorištem Zetski dom na Cetinju. Njihova predstava „Rani jadi“ rađena je po motivima istoimenog romana Danila Kiša, a zasnovana je na životnim iskustvima i pričama đece koja su i sama njeni autori. Petar Pejaković, dramski pedagog ove grupe polaznika dramskog studija je i reditelj ove predstave.

Na Ljetnjoj pozornici je odigrana predstava „Laboratorija života“ Lutkarske organizacija koju fakat trebamo (LOFT) iz Hrvatske. Ova lutkarska monodrama je namijenjena đeci i odraslima, a govori o jednom veoma posebnom dječaku. Njegova posebnost leži u tome što on ne govori, ali se zato služi svim mogućim neverbalnim i fizičkim sredstivma kako bi uspostavio komunikaciju u čemu na svoj divni način i uspjeva. 

Repriza ove predstave biće izvedena šestog festivalskog dana u  21.30 časova na Ljetnjoj pozornici, dok će repriza predstave „Robot“ biti izvedena istog dana i u istom terminu u Porto Montenegru. 

Publika će takođe šestog dana festivala moći da pogleda predstavu „Lagarije“, reditelja Mirka Radonjića. Čekamo vas u Kulturnom centru „Nikola Đurković“ gdje će predstava biti izvedena u dva termina, 18 časova i u 20 časova.

U 20.30 časova u bašti Kulturnog centra razgovaraćemo sa piscem Stefanom Tićmijem o njegovom novom romanu „Kaput od mahovine“ te vas pozivamo da prisustvujete fantastičnoj priči o čovjeku kojem iz leđa izrasta drvo.

Po idejama iz romana Stefana Tićmija, reditejka Milja Mazarak režirala je predstavu „Ja sam Akiko“ koju će publika moći da pogleda 7. jula u 21.30 časova na Ljetnjoj pozornici. 

Naši prijatelji iz LOFT-a u saradnji sa kazališnom družinom Pinklec izvešće i predstavu „S razlogom“, a planirana su dva igranja 7. jula, u 18 časova i u 20 časova u Kulturnom centru „Nikola Đurković“. 

Napominjemo da su karte besplatne a broj je ograničen i rezervacije obavezne, a karte su dostupne dan pred istu. Potrebno je preuzeti ih najkasnije 30 minuta prije početka predstave.

Dobrodošli na 29. Kotorski festival pozorišta za djecu!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − eight =