Petnaesti Međunarodni književni festival „Odakle zovem, Podgorica 2023“

Petnaesti Međunarodni književni festival „Odakle zovem, Podgorica 2023“, u organizaciji knjižare ,,Karver“ (Sibila d.o.o.), biće održan od 29. juna do 3. jula 2023. godine u knjižari Karver, kao i u KIC-u „Budo Tomović“ i u Vinskom podrumu Šipčanik. Nadnaslov Festivala je „Emancipujm(t)o – Čovjek u pitanju“.

U toku nekoliko svojih stalnih programskih cjelina predstaviće crnogorske, regionalne i svjetske savremene autore književnice i književnike, filmske i pozorišne rediteljke i reditelje, njihova djela, prevodioce, teoretičare književnosti i umjetnosti, izdavače, teme iz oblasti teorije umjetnosti, društvene teme, radionice za studente umjetničkih i društvenih studija u Crnoj Gori.

Ovogodišnji programi Festivala predstavljaju svjetsku klasiku i savremena književna i filmska djela autora iz Republike Češke i Francuske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Učesnici i učesnice su književnici, pozorišni i filmski reditelji  iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore: Mihaela Gašpar, Damir Karakaš, Damir Šodan, Branko Čegec, Matija Ivačić, Dino Mustafić, Andrej Blatnik, Božo Koprivica, Zvonko Karanović, Andrej Nikolaidis, Andro Martinović, Tanja Bakić, Jovana Bojović,  Sead Šabotić, Sara Đurović, Marija Nikčević, Vasko Raičević, Dragana Tripković, Zoran Vujović. Programme moderiraju: Jasna Tatar Anđelić, Matija Ivačić, Dragana Tripković, Tanja Bakić, Damir Šodan, Miroslav Minić, Jasmina Bajo, Vuk Perović i Varja Đukić.

Naslovi programa Festivala su, kao i dvanaest prethodnih godina, naslovi Karverovih priča, filma po njegovim djelima: Katedrala, Odakle zovem, Bez velikih riječi molim, Gdje se voda spaja sa drugom vodom i Kratki rezovi.

Katedrala, program u kojem predstavljamo autore čija djela jesu vrhunci savremene evropske i svjetske književnosti, do sada je publici i javnosti Crne Gore, regiona i autore iz SAD-a. Francuske, Engleske, Italije, Kine, Mađarske, Bugarske, Turske…

Povodom deset godina od smrti jednog od najznačajnijih crnogorskih i jugoslovenskih književnika i scenarista Mirka Kovača, na otvaranju festivala o njegovom djelu govoriće Božo Koprivica, Andrej Nikolaidis i Andro Martinović, dok će Varja Đukić i Zoran Vujović čitati djelove Kovačevih knjiga. Sibila d.o.o. je do danas jedini izdavač ovog autora u Crnoj Gori,  knjigu Malvina i druge priče koju je uredio Božo Koprivica, objavljena je 2012. godine. Uz podršku Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“, digitalna verzija knjige će se naći na veb stranici koju Sibila d.o.o. realizuje nekoliko godina i koja je uvrštena u nastavni program učenika srednjih škola za premetnu nastavu Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti www.poetikazemlje.me

Učenici srednjih škola u Podgorici, kao i učenici Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ učestvuju u programu otvaranja festivala.

U saradnji sa Ambasadom Republike Češke u Crnoj Gori, na festivalu će biti predstavljen jedan od najznačajnijih evropskih i svjetskih književnika Milan Kundera. Kundera je drugo veliko književno ime o kojem će se na festivalu „Odakle zovem, Podgorica 2023“ govoriti i koji povezuje epohe intelektualne borbe za slobodu stvarlaštva. O njegovom radu i djelu govoriće Branko Čegec i Matija Ivačić. Takođe, publika će biti u prilici da pogleda filmsko remek djelo „Nepodnošljiva lakoća postojanja“ (1988) rađeno po istoimenom književnom klasiku Milana Kundere, u režiji Filipa Kaufmana.

Na festivalu će o vezi književnosti i pozorišta govoriti poznati esejista i dramaturg Božo Koprivica, reditelj Dino Mustafić, pisac Damir Karakaš i Varja Đukić – glumica, programska direktorica i menadžerka festivala.

Na festivalu će biti prikazan film “U raljama života” iz 1984. godine, sniman po romanu “Štefica Cvek u raljama života” Dubravke Ugrešić, reditelja Rajka Grlića. A prije filma biće prikazan razgovor sa slavnim rediteljem koji je vodio filmski kritičar Vuk Perović.

Takođe, biće razgovor o tome kako institucije kulture daju podršku razvoju mlade književne, likovne, muzičke i filmske pozorišne publike, kako uvesti filmsku kulturu u obrazovni sistem, kako se mladi muzički talenat prepoznaje u dobrom obrazovnom okruženju, kako institucija kreira likovnu publiku i stvaraoce od najranijih godina života.  

Programi knjižare Karver imaju značaj za crnogorsku kulturu, promociju u regionu i u svijetu, takođe, naši programi imaju uticaja na regionalni književni i umjetnički ambijent. Prezentacija sadržaja i programa nalaze se na veb stranici www.odaklezovem.com.

Pokrovitelji festivala Odakle zovem, Podgorica 2023. su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Glavni grad i Sekretarijat za kulturu i sport, Evropska mreža za književnost i prevodilaštvo TRADUKI, Ambasada Republike Češke u Podgorici i Ambasada Republike Slovenije u Podgorici, a partneri Fondacija Petrović Njegoš, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“, JU Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“, Filmski centar Crne Gore i Gradsko pozorište Podgorica.   

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × five =