Petnjica – Održani Regionalni književni susreti „Alpske muze“ 2020.


DOBITNIK NAGRADE POZNATI ALBANSKI PISAC DŽEVAHIR SPAHIU

Ovogodišnji  VIII po redu  književni susreti Udruženja pisaca Crne Gore, Albanije i Kosova ,,Teuta“ pod nazivom  „Alpske muze“  počeli su 30. oktobra, izložbom crteža akademika Zuvdije Hodžića, u Umjetničkoj galeriji u Peći, pod nazivom ,,Tragovi Kosova“. Istog dana, manifestacija je nastavljena u Klini nizom  umjetničkih programa, a 31. oktobra  završni dio manifestacije je održan u  Petnjici, gdje je rezimiran osmogodišnji plodni  rad  Udruženja, koje na najljepši i najsadržaniji način, kroz kvalitetne  programe, otvara mostove saradnje, razumijevanje i dobrosusjedstva između tri države.  Prisutni su upoznati sa aktivnostima realizovanim  prošle godine u Baru, Lješu i Prizrenu. Uslijedila je promocija knjige albanskog pjesnika Agima Vince ,,Anđeli propovijedaju jutro“, objavljene u Sarajevu. O knjizi je govorio Miraš Martinović i  autor. Moderator ove manifestacije bio je  naš ugledni i nadaleko priznati pjesnik Safet Hadrović Vrbički.

U drugom dijelu manifestacije uslijedilo je proglašenje ovogodišnjeg laureata ove nagrade, jednog od danas najznačajnijih  pjesnika Albanije Dževahira  Spahiua za izbor iz poezije sa naslovom  „Moji dugovi“. Specijalni uvod u ovu knjigu napisao je akdamik Jevrem  Brković, a u obrazloženju za nagradu koje pročitao akademik Zuvdija Hodžić stoji: “Sjajan vajar riječi, neočekivana otkrića i njihove dubina, sa korijenima neba  u albanskom svijetu, i u njegovom kretanju.  Poezija Dževahira Spahiua prati čitavo rodoslovlje kao izraz opstanka i modernizma, duša i ponos,  sin zemlje osvijetljene ljudskim ljepotom. Čitalac pjesama Dževahira Spahiua uvijek će osjećati moć da preobrazi riječ i zajedno sa pjesnikom dosegne  vrhunac  albanske  peseničke umetnosti, stoji  u obrazloženju.“

Nagrade  Teuta se dodjeljuju za životno djelo, a  do sada su je dobili: Jevrem Brković, Dritero Agoli, Ramiz Keljmendi, Miraš Martinović, Moikom Zećo i Zuvdija Hodžić.

Nažalost, zbog pandemije Kovid-a 19 ovogodišnji laureat nije mogao prisustvovati dodjeli nagrade koja će mu biti naknadno dodijeljena  u svom pismo naveo sljedeće:

„Poštovani prijatelji,

Veoma sam ganut čašću da se mom stvaralaštvu dodijeli regionalna nagrada Udruženja „Teuta“  2020.  godine, izuzetno bih volio da sam pored Vas i da doživim ove emocionalne trenutke zajedno sa vama. Nažalost, situacija sa pandemijom je učinila nemogućim moje prisustvo u dodjeli nagrade ali su moje srce i duh tamo.

Posebna zahvalnost Udruženju ,,Teuta“ za njene aktivnosti kojima dovodi zajedno stvaralaštva i kulture ove tako bogate regije, šireći emocije ujedinjujući srca ljudi.

Od srca hvala, s ljubavlju

Dževahir Spahiu Tirana 31.10.2020. godine

Manifestaciju u Petnjici, čitanjem pjesama, završili su pjesnici Braho Adrović i Dijana Tiganj, autentični pjesnički glasovi  ovog  podnevlja.

Manifestaciju su ove godine podržali Ministarstvo  kulture, omladine i sporta Kosova, te opštine Peć i Petnjica.

 Direktor Centra  za kulturu petnjičke  opštine, koja postaje centar značajnih kulturnih događanja na sjevru Crne Gore,  Sinan Tiganj pozdravljajući učesnike u ulozi  domaćina, istakao je da će vrata ove ustanove biti  uvijek otvorena za ovakve i slične programe, koji uspostavljaju dobre donose među ljudima i kulturama zemalja regiona, što ovi susreti jesu, pokazujući u praksi misiju koju su zacrtali svojim programom.

Organizator manifestacije je predsjedniku opštine Samiru Agoviću i direktoru Centra za kulturu Sinanu Tiganju uručio priznaja za podršku VIII regionalnoj literarnoj manifestaciji.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − four =