Petrovac – Dvije izložbe tokom maja u Spomen domu „Crvena komuna“

 

 

Početak maja u petrovačkom Spomen domu „Crvena komuna“ (JU Muzeji i galerije Budve), obilježiće niz likovnih izložbi i umjetničko veče.

 

-Otvaranje izložbe likovnih radova učesnika 22. saziva Međunarodne umjetničke kolonije „Buljarica art“

Izložba likovnih radova učesnika 22. saziva Međunarodne umjetničke kolonije „Buljarica art“, na kojoj će biti izloženi radovi umjetnika iz zemlje, regiona i svijeta, koji su se odazvali pozivu osnivača i organizatora kolonije i izložbe – kustosa mr Dragana Mijača Brileta, biće otvorena u neđelju, 6. maja 2018. godine, u 19.00 časova, u galeriji „Marko Krstov Gregović“ u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu. Umjetnici čiji će radovi biti predstavljeni na izložbi su: Pippo Altomare (Sicilija, Italija), Pamela Toll (Vilmington, Sjedinjene Američke Države), Tatjana Dimitrijević (Sombor, Srbija), Vlado Goreski (Bitol, Makedonija), Renata Papišta (Sarajevo, Bosna i Hercegovina), Aksana Hajdukovich (Brest, Bjelorusija), Jelena Đokić (Beograd, Srbija), Gerlinde Pistner (Šoelkripen, Njemačka), Dragan Tasić (Užice, Srbija), Sergej Andreevski (Skoplje, Makedonija) i Dragan Mijač Brile (Buljarica, Crna Gora). Gošća likovne kolonije biće slikarka Jelena Đurašković iz Budve. Izložbu će otvoriti Sergej Andreevski, akademski slikar iz Makedonije. Izložba će biti otvorena za javnost do 23. maja.

 

-Otvaranje samostalne izložbe Todora Živaljevića Veličkog i izložbe slika članova Udruženja likovnih umjetničkih stvaralaca Crne Gore

U utorak, 8. maja 2018. godine, s početkom u 19.00 časova, biće otvorene dvije izložbe u galeriji „Marko Krstov Gregović“, koje će posjetioci moći da pogledaju do 23. maja.

Samostalna izložba Todora Živaljevića Veličkog, na kojoj će se umjetnik predstaviti sa 20 radova rađenih tehnikom akrilik na platnu na kojima preovladavaju pejzaži kao motiv biće postavljena u donjoj sali petrovačke galerije. Todor Živaljević Velički rođen je u Peći 1950. godine, diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu na Grupi za jugoslovensku i opštu (svjetsku) književnost. Pripovjedač je, pjesnik, književni kritičar i slikar. Dobitnik je preko 15 nagrada na anonimnim konkursima za kratku priču, zbirku pripovijedaka, kao i za objavljenu prozu i poeziju. Slikarstvom se bavi više od četrdeset godina. Imao je devet samostalnih izložbi, od Beča 1987. do Nikšića 2018. godine, kao i preko osamdeset grupnih izlaganja, a bio je i učesnik više kolonija. Izložbu će otvoriti Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti iz JU Muzeji i galerije Podgorice, koja je za katalog koji će pratiti izložbu napisala, između ostalog: „Todor Živaljević Velički već više decenija bavi se slikarstvom. Usavršio je prefinjenost pejzažnog slikarstva u maniru poetskog intimizma. Glavne odlike njegovog slikarstva su zadržana čvrstina forme, potez u rasponu od impresionistički kratkih, do širokih i pastuoznih; modelovanje kontrastima prigušenih valera i koloristički izraz slike u rasponu od žućkasto-narandžastih, oker, do sivih i plavo-zelenih tonova. Pomoću boje, koja je ponekad nanesena u tankim slojevima širokih poteza usljed čega djeluje posno, sprovedena je rafinirana gradacija valera. Shodno impresionističkim idealima, tamne sjenke su ovdje razbijene i svedene na isprekidane, spontane, kratke nanose boje. Preovlađuje prigušeno kolorističko shvatanje slike. Sve odiše lirskim, pomalo melanholičnim štimungom, uz poniranje u psihologiju predjela, tako karakterističnim za Živaljevićevo slikarstvo.“

Nakon otvaranja ove izlože, u gornjoj galeriji Spomen doma „Crvena komuna“ biće otvorena grupna izložba slika članova Udruženja likovnih umjetničkih stvaralaca Crne Gore. Na ovoj izložbi svoje radove različtih tema i motiva predstaviće 26 umjetnika. U pitanju su slike srednjih formata, rađene tehnikama ulje na platnu, pastel i akrilik na platnu. Todor Živaljević Velički zapisao je o ovoj izložbi: „U prilici sam da vam predstavim Udruženje likovnih umjetničkih stvaralaca Crne Gore, koje baštini tradiciju ʼUdruženja izvornih likovnih umjetnika Crne Goreʼ, osnovanog 1974. godine, zapravo, danas sve čujniji i značajniji glas ljudi „trećeg doba“, koji se u mnogome odvaja, iz raznovrsnog slikarskog sazvučja, već ustaljenim stilskim odlikama, ali i raznovrsnošću sadržajnog repertoara, iznijevši pred nas duboko zapretani odraz sopstvene duše kao dušu svijeta. Pored spolja realno vidljivih motiva na prvi pogled uočljivih, oni, moje kolege, vide i ono nevidljivo, ili, bolje reći, samo njima vidljivo, opredmećeno toplim, životvornim nagonom postanja, uzvišeno prolaznih a neponovljivih trenutaka samotvoračke moći i samoobnoviteljske snage prirode.“ Izložbu će otvoriti Snežana Jovanović Đurašević, članica Udruženja.

Nakon otvaranja obije izložbe, istog dana (8. maj), publika će imati priliku da prisustvuje autorskoj umjetničkoj večeri Todora Živaljevića Veličkog tokom koje će razgovor sa njim voditi Ranko Pavićević, novinar i publicista iz Budve. Razgovor će primarno biti orijentisan na stvaralaštvo Veličkog, s akcentom ne knjige poezije koje su mu objavljenje ili obnovljene tokom posljednje tri godine: „Molitva za rod moj Velički“, „Metoh i Ja“, „Zaboravu uprkos“ i „Omaž Milošu Crnjanskom“.