Petrovdanski sabor – Ronjgi 13. 7. 2013. godine

 

 

 

Šesnaesti put za redom Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka organizirali su Petrovdanski sabor Crnogoraca u spomen na jedan od specifičnih oblika neposredne demokracije Crnogorski Zbor. Petrovdanskim saborom Crnogorci Hrvatske obilježavaju DAN DRŽAVNOSTI CRNE GORE i 13. JUL DAN OPŠTENARODNOG ORUŽANOG USTANKA CRNOGORSKOG NARODA PROTIV FAŠIZMA.

Ovogodišnji Petrovdanski sabor organiziran je u Ronjgima pored Rijeke rodnom mjestu poznatog hrvatskog skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga Ivana Matetića Ronjgova.

 

Petrovdanski sabor - 2013 - 1

Petrovdanski sabor - 2013 - 2

 

Svečanosti su prisustvovali brojni uzvanici, gosti, Crnogorke, Crnogorci i prijatelji Crne Gore iz svih dijelova Republike Hrvatske među kojima IZASLANIK PREDSJEDNIKA CRNE GORE Filipa Vujanovića, šef kabineta DRAŽEN MILIČKOVIĆ i zamjenik Župana Primorsko-goranske županije PETAR MAMULA.

U kulturnom programu su učestvovali IGOR ĐUROVIĆ– pjevač iz Crne Gore; Zbor “Montenegrine” Nacionalne zajednice Crnogoraca Rijeka; Folklorna grupa Društva perojskih Crnogoraca “Peroj 1657”Zbor “Montenegro” Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro” Zagreb, Zbor “Bulbuli” KDBH “Preporod” Zagreb.

Voditelj programa bio je poznati crnogorski publicista  Dragan Mitov Đurović

 

Petrovdanski sabor - 2013 - 3

Petrovdanski sabor - 2013 - 4

 

Uoči petrovdanskog sabora u Rijeci je otvorena izložba karikatura svjetski poznatog karikaturiste Darka Drljevića, koji je i osobno prisustvovao otvorenju.

Prisutnima su se u ime domaćina obratili Vasilija Vukosavović, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Rijeka i dr. sc. Radomir Pavićević predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.

U ime Županije goste i uzvanike je pozdravio Zamjenik Župana Petar Mamula.

 

Petrovdanski sabor - 2013 - 5

Petrovdanski sabor - 2013 - 6

 

Izaslanik predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Dražen Miličković je obraćajući se učesnicima Petrovdanskog sabora rekao:

      “Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas u prilici da sa vama podijelim radost zajedništva i iskažem poštovanje vašem domaćinskom gostoprimstvu na tradicionalnom Petrovdanskom saboru kojim Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Rijeke okuplja sve one kojima je Crna Gora u srcu i koji smo njen neraskidivi dio.

      Impresionira i za uvažavanje je vaša odlučnost da se sačuvaju temeljne vrijednosti kojima se gordi naša zajednička domovina, ali i predanost u ostvarenju želja da budete svojevrstan most saradnje Republike Hrvatske i Crne Gore, što je u državi prijema  maksimalno uvaženo, kao i vaša lojalnost Hrvatskoj, u kojoj ste se u svakom smislu ostvarili.

      Veličanstvena sinergija zajedništva je uvijek rađala istorijske vrijednosti, kao što je to bilo slavnog 13. jula kada je narod Crne Gore podigao masovni oružani ustanak protiv fašizma i porobljenoj Evropi dao svojevrstan putokaz, stvarajući čvrstu vertikalu obnove i trajanja države Crne Gore. Tako je bilo i na istorijskom referendumu kada je Crne Gora povratila svoj državni suverenitet i voljom svih nas krenula ka evropskim vrijednostima kojima svi težimo i koje su nam zalog za srećnu i bezbijednu budućnost. Ne želim ni ovog puta da propustim da kažem kako Crne Gora takođe dobro zna i pamti doprinos Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Pokretu za suverenu Crne Goru.

      Zato ponos i zahvalnost za sve one koji su vođeni tom idejom sebe utkali u vječnu Crnu Goru koju danas imamo.

    A 13. jul je svakako datum kada se treba vraćati vrijednostima kako bi ih učinili svevremenskim, da nam istovremeno budu i pouka i opomena budućim generacijama kako treba stvarati, voljeti i čuvati svoju zemlju.”

 

Petrovdanski sabor - 2013 - 7

Petrovdanski sabor - 2013 - 8

 

I ove kao i niz prethodnih godina organizirana su sportska natjecanja u streljaštvu, bačanju kamena s ramena, skoku u dalj, potezanju konopa. Najuspješniji su dobili duplome i pokale.

 

Petrovdanski sabor - 2013 - 9

Danilo Ivezić, dipl. politolog