Pismo srpskog patrijarha Mojsija Rajovića Čurle kapetanu Vukoti Vukašinoviću

Pismo srpskog patrijarha Mojsija Rajovića Čurle
kapetanu Vukoti Vukašinoviću (pretku Vukotića) 1714. g.
pred napad Numan paše Ćuprilića na Crnu Goru

Mojsije, po milosti božijoj arhiepiskop pećski i patrijarh srpski, kapetanu Vukoti Vukašinoviću. Neka je mir i blagoslov s Vama. A potom da znate kako po milosti Boga i srećnog   sultana bismo određeni na ovo sveto mesto srpskog patrijarha da dopuštenjem božjim pasem i upravljam stadom preporučenim mi od Boga, i zato pođosmo u Bosnu i Hercegovinu da u duhu hrišćanskom spasavamo narod. Obiđosmo svu Bosnu i Hercegovinu Kako uđosmo, ne mogasmo podnositi suze i jadikovanja hrišćanskih duša od vašeg zla, koja ste počinili svojoj braći hrišćanima i činite im ih, pljačkate ih i lišavate životnoga i prosipate hrišćansku krv: pola Hercegovine ste opljačkali. Kakva je to vaša snaga? Kakav je to vaš način, da nikoga ne ostavljate na miru na njegovoj očevini Ne znate da je i Bogu dotužilo vaše zlo, kao i ljudima, da će se i Bog razljutiti na vas i poslati svoj gnjev, razoriti i ubiti vas, da vam se neće znati ni rod ni dom. Ko ste vi da vodite rat sa jednom premoćnom carevinom, u kojoj ste? Zato vam pišem i govorim to svoj pokrajini, da prestanu s tim rđavim radom i da se potčine srećnom sultanu, da svak mirno ostane na svome domu, da ne dosađuju rođacima i braći svojoj niti da na se navlače zlo, koje ne podnose. Ovo vam pišem i učim vas za vaše dobro. Ako tako budete radili, uradićete dobro za vas, a ako ne poslušajte znajte da ću baciti na vas teško prokletstvo sa zborom koji mi je Bog dao s vladikama, kaluđerima i sveštenicima i narediću u svoj mojoj jurisdikciji da vas Gospod Bog istraži, i ne da ću vam jedan ili dva puta pšoslati prokletstvo, nego i svakog meseca, te se neće znati od vas ni rod ni dom.

Uradite kako vas učim i idite paši; ne mešajte i nas u zlo bez zla.

Sada vas ne proklinjem nego vas učim, da ako ne poslušate, bacićemo teško prokletstvo na vas i otpišite nam ukratko da znamo za svaku stvar. Tako znaj i neka je s vama mir Hristov. Amin.

Crna Gora u doba vladike Danila - naslovnaCrna Gora u doba vladike Danila - 1Crna Gora u doba vladike Danila - 2Crna Gora u doba vladike Danila - 3Crna Gora u doba vladike Danila - 4Crna Gora u doba vladike Danila - 5